23948sdkhjf

Linak: Data skal jo bruges til noget

Linak har sat gang i projekt, der skal udnytte mængden af data til noget aktion

Produktiviteten skal op, og det samme skal indtjeningen.

Det er målet for aktuatorproducenten Linak på Als, og det nye middel til at nå målet er opsamling og brug af data i produktionen.

Det fortalte Linaks produktionsudviklingschef Martin Vejling Andersen om på IDA-konferencen "Industri 4.0 - Fremtidens Intelligente Industri".

Han gav fra scenen et ærligt indblik i Linaks erfaringer med dataopsamling og brug af data til styring og kontrol af produktionen.

- Hvis vi ikke ved, hvad der sker, så ved vi ikke, hvad vi skal gøre bedre, sagde han om baggrunden for, at Linak har skruet op for dataopsamlingen.

Adfærdsændring er udfordring
For de traditionelle afrapporteringer og styringsredskaber er ikke gode nok.

- Timetavler er ikke præcise nok, og de er åbne for fortolkning, sagde han og forklarede, at netop formidlingen af data ude ved de enkelte maskiner og den enkelte operatør eller ingeniør har været et omdrejningspunkt i projektet.

- Adfærdsændring er en udfordring, vi skal have produktionsingeniørerne til at bruge data. Den svære del er faktisk at designe brugerinterfacet ude ved maskinen og det at vænne operatøren til at bruge det, sagde Martin Vejling Andersen.

Selvom Linak nu har indført datastyring i produktionen for at optimere og sikre den bedst mulige drift, så ligger der også andre perspektiver i dataindsamlingen.

For hos Linak er nye produkter stort set altid koblet op på en levetidstest, der sikrer, at Linak holder, hvad et givent produkt lover.

Det sker i en teststation, og her er det tanken at udnytte data til at skabe en form for kunstig intelligens, der tidligt i testforløbet kan sige, hvordan testen ender

- Kan vi lave forudsigelser på baggrund af data og justere vores tre måneders levetidstest ned i tid, så er det selvfølgelig interessant.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.087