Dom: Hesalight-stifter straffes med 7 års fængsel
Stifteren af Hesalight, Lars Nørholt, straffes med fængsel i syv år for grov økonomisk kriminalitet. Dommen er afsagt torsdag af Retten i Roskilde.
Han har ført pensionskasser og andre investorer bag lyset, fastslår domsmandsretten, som også frakender den 47-årige direktør retten til fremover at lede virksomheder. Bedrageriet er opgjort til 351 millioner kroner.
Desuden idømmes han en tillægsbøde på 15 millioner kroner. Endvidere konfiskeres godt 28 millioner kroner hos Lars Nørholt, ligesom der sker konfiskation hos andre af i alt 30 millioner kroner.
Selskabet ville sælge løsninger med LED-lamper til en stor mængde kunder i ind- og udland. Hesalight blev af blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt hyldet som en grøn vækstvirksomhed.
Den 47-årige anker på stedet dommen til frifindelse i Østre Landsret. Han forlader retten uden at ville sige noget til pressefolk.
I sin gennemgang af afgørelsen siger retsformand Ander Herping Nielsen, at forbrydelsen er særlig grov, fordi den kan få bredere betydning for samfundet.
Dels kan Nørholts opførsel svække tilliden til erhvervsvirksomheder, lyder det. Men også lysten til at investere til gavn for samfundet kan blive hæmmet, siger Anders Herping Nielsen.
- Der er tale om dokument- og formueforbrydelser af særlig grov beskaffenhed, konkluderer han.
Den 47-årige har under sagen nægtet sig skyldig i anklagerne, som Bagmandspolitiet havde rejst om bedrageri, mandatsvig, skyldnersvig, momssvig og dokumentfalsk.
I sagen indgår med stor vægt en kontrakt med Starbucks om levering af LED-lamper for 49 millioner euro. Der er tale om et falsk dokument, mener retten.
Bagmandspolitiets anklagere havde krævet en dom på ubetinget fængsel i mindst otte år. Tiltalen drejede sig om bedragerier for godt 560 millioner kroner, men der er altså udelukkende fundet beviser for 351 millioner kroner.
Desuden findes den 47-årige skyldig i momssvig for 15 millioner kroner og mandatsvig for cirka 45 millioner kroner.
Hesalights penge blev misbrugt til Nørholts helt private forhold - blandt andet til køb af ejendomme på Mallorca, mener domsmandsretten.
/ritzau/