23948sdkhjf

Dom i dag: Hesalight-stifter risikerer historisk straf

Siden 17. september har tidligere direktør i konkursramte Hesalight, Lars Nørholt, siddet på anklagebænken i en straffesag om økonomisk kriminalitet, og i dag klokken 13 afsiges dommen i Retten i Roskilde.

Mens anklagemyndigheden har lagt op til minimum otte og potentielt helt op til tolv års fængsel, har Lars Nørholt hele vejen igennem fastholdt sin uskyld i de fem forhold om bedrageri, dokumentfalsk, mandatsvig, skyldnersvig og momssvig. Der i samtlige tilfælde tale om forhold af særlig grov karakter, og sammenlagt er Lars Nørholt anklaget for at svindle for mere end en halv milliard kroner.

Ifølge finans.dk er den hidtil hårdeste straf i en sag om økonomisk kriminalitet tilfaldet Stein Bagger, der i 2007 blev idømt syv års ubetinget fængsel. Med anklagerens påstand om mindst otte år risikerer Lars Nørholt altså at blive tildelt danmarkshistoriens strengeste straf i en bedragerisag.

Papirforvirring og falske kontrakter

Et gennemgående tema i sagen mod Lars Nørholt er manglende eller fejlagtig bogføring. Således har tre tidligere finansdirektører i selskabet blandt andet vidnet om ”atypisk regnskabspraksis”, hvor indtægter blev indført allerede ved underskrivelsen af kontrakter, hvilket ifølge anklagemyndigheden var med til at tegne et falsk billede af situationen og dermed lokke mere end 500 millioner ud af investorer som Pensam og PensionDanmark. Med til den del af historien hører også anklager om falske ordrer fra kaffekæden Starbucks og italienske CPL Concordia.

Et andet centralt dokument, anklagemyndigheden har sat spørgsmålstegn ved, er Lars Nørholts direktørkontrakt, der først blev skrevet ned lige inden selskabets konkurs i 2016. Det er den kontrakt, der ifølge Lars Nørholt gav ham hjemmel til at trække 61 millioner ud af firmaet i årene 2014-2016, og som politiet mener, er forfalsket.

Jura - et nødvendigt onde

Her har Lars Nørholt og forsvaret hævdet, at kontrakten var resultatet af en mundtlig aftale, han i 2012 indgik med Hesalights medstifter Martin Kent Nielsen. Martin Kent Nielsen har for sin del medgivet, at der var indgået aftale om en bonusordning, hvis Lars Nørholt lykkedes med at rejse kapital, men beløbsstørrelsen kan medstifteren ikke genkende som en del af aftalen.

I sin procedure fremlagde forsvarer Anders Németh, hvad han mente, var en helt logisk forklaring på, at der ikke har været helt styr på alle dokumenter i Hesalight.

- Selskabet så på det juridiske som et nødvendigt onde, der skulle på plads. Det var en salgsdrevet organisation. Så at der rundt om i selskabet ligger kontrakter eller mangler kontrakter, det er ikke nogen overraskelse, citerer Børsen advokaten for.

Uanset hvilken dom, der i dag afsiges fra Retten i Roskilde, er der ifølge finans.dk forventning om, at sagen ankes til landsretten.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072