GomSpace med på historisk mission
Når det europæiske rumfartøj Hera i 2023 sendes ud i rummet for at undersøge asteroiden Didymos får den en blind passager med. Gomspace har nemlig indgået kontrakt med ESA om udviklingen af en nanosatellit, Juventas, der sammen med Hera skal udføre videnskabelige undersøgelser af den binære asteroide Didymos. Det oplyser virksomheden i en pressemeddelelse.
Juventas bliver en såkaldt 6U nanosatellit på størrelse med en skotøjsæske og med en vægt på omkring 12 kilo, og selvom Gomspace er velbevandret udi satellitudvikling, bliver projektet en ny udfordring for virksomheden.
Fakta om AIDA AIDA (Asteroid Impact and Deflection Assesment) er et samarbejde mellem NASA og ESA, der skal undersøge effekten af en udefrakommende påvirkning på en asteroide. Det er første gang, der laves kollisionsforsøg med henblik på at ændre på en asteroides bane. AIDA-missionen består af to dele. Først sendes NASAs DART-fartøj afsted i 2021, dernæst sendes Hera-sonden med Juventas-satelitten afsted i 2023. DART har til formål at kollidere med den mindste del af den binære asteroide, den såkaldte Didymoon, der omtrent er på størrelse med Keopspyramiden. Hera skal efterfølgende undersøge, hvordan kollisionen har påvirket Didymoons bane, mens også asteroidens bestanddele og overflade skal undersøges. |
- Vi har hidtil fremstillet low orbit satellitter, så det er en kæmpestor mulighed for os, at vi nu skal til at udvikle til rummet. Det stiller langt højere krav til satellittens komponenter, så det er nogle helt nye overvejelser, vi skal i gang med i det her projekt, fortæller Niels Buus, CEO i Gomspace til Electronic Supply.
Længere levetid forude
Der er stor forskel på den miljømæssige belastning, fartøjer udsættes for, når de er i kredsløb om jorden og den, de møder, når de bevæger sig længere ud i rummet. Det betyder, at Hera-missionen stiller meget høje krav til satellittens robusthed, og de erfaringer, Gomspace drager af arbejdet med Juventas, vil således også komme til at gavne koncernens fremtidige arbejde med low orbit satellitter.
- Når vi først kan bygge satellitter, der kan modstå den belastning, der er i rummet, vil det få stor betydning for levetiden på vores fremtidige produkter, fortæller Niels Buus.
Efter planen skal ESAs Hera-fartøj sendes afsted i 2023, og når den tre år efter når frem til Didymos, bliver det Juventas rolle at undersøge asteroidens tyngdekraftfelt og indre struktur, ligesom der skal foretages radiovidenskabelige eksperimenter.
Aftalen mellem ESA og Gomspace drejer sig om første udviklingsfase, og kontraktsummen på denne er 400.000 euro. Gomspace skal præsentere sit præliminære design af Juventas ultimo 2019.