23948sdkhjf

- Jeg er blevet solgt én gang

Drømme om et nordjysk sensorteknologisk eventyr på højde med mobilsuccesen i 1990erne lever i bedste velgående

En gammel bageribygning lige ved motorvejen i det østlige Aalborg. Her finder man det, der kan blive Nordjyllands næste industrielle fyrtårn: En klynge for sensorteknologi på linje med det, mobiltelefoni i sin tid var på de kanter. 

I hvert fald, hvis opfinder Ole Jensen kan gøre sin ambitiøse plan til virkelighed. Han er manden bag firmaet Nanonord, som ud over bageribygningen har en gammel skibscontainer til test af firmaets avancerede sensorteknologi samt kontorer i nabobygningen, hvor også Aalborg Universitet har lokaler. 

Nanonords mange underleverandører

Nanonord står selv for samling af de vigtige magneter og test af sensoranlæggene. Resten sker hos underleverandører.

Læs mere om dem i artiklen:
- Vi er en prototypevirksomhed

Ole Jensen solgte i 1999 firmaet Digianswer til Motorola for et trecifret millionbeløb. En pæn del af pengene har han siden investeret i Nanonord og firmaets særlige sensorteknologi: NMR (Nuclear Magnetic Resonance) online teknologi, der måler resonans fra atomkernerne i forskellige stoffer. Sensoren måler således udvalgte stoffer som sodium, phosphor og ammonium med meget stor nøjagtighed i realtid og uden at der manuelt skal udtages prøver. I teorien er mulighederne for at teste for forskellige stoffer ubegrænset. 

Skibe, chips og rensningsanlæg
Teknologien blev i første omgang udviklet og anvendt til realtidsmålinger af urenheder i skibes fuelolie, såkaldte catfines, i apparatet CatGuard. Siden er kørt en række forskningsprojekter med Aarhus Universitet, og opfølgeren, sensorapparatet Tveskaeg, er siden blevet udviklet i yderligere varianter. Det kan for nuværende måle relevante stoffer i fødevarer, på spildevands- og biogasanlæg samt kølevandet på atomkraftværker. Og flere kommer til i fremtiden. 

Nanonord har indtil nu solgt omkring 50 sensoranlæg til forskellige områder. Kommer der hul igennem, er Ole Jensen ikke i tvivl om, at potentialet er enormt. Alene på spildevand- og biogasfeltet anslår han, at der i Vesten er et marked for mange tusind sensorløsninger. Inden for fødevareområder er sensorløsningerne allerede i drift hos chipsproducenter i Holland og England, hvor de måler indholdet af sodium ved produktionen af chips og krydderiblandinger. Nok et område med et potentiale for tusindvis af sensorer af typen. 

Med sensorløsningerne på vej ind flere steder i forsyningssektoren, fødevareproduktion og på nye felter er selvtilliden i orden i det nordjyske teknologifirma. Tilliden fra storaktionæren J. Lauritzen Fonden fejler heller ikke noget, og fonden har sammen med Ole Jensen netop investeret yderligere 15 millioner kroner i år, og ekstra 10 millioner kroner i 2019. Hermed når den samlede investering ifølge Ole Jensen op omkring 150 millioner kroner. 

Jeg er blevet solgt én gang
Investeringen i Nanonord har været stor, og det er drømmen også. For det er vigtigt for bagmændene at skabe en virksomhed, og det hele skal ikke nødvendigvis ende med et stort salg. Tværtimod. Der er tålmodighed til at drive processen. 

- Vi vil ikke købes af en stor gigant. Jeg er blevet solgt én gang, siger Ole Jensen til spørgsmålet om en ekstern partner. Fremtidsplanerne om at skabe grundlaget for en nordjysk sensorteknologiklynge vejer tungest. 

Hans vurdering er, at det vil tage fem år, inden der kan være et fodaftryk, der kan ses i området. Og først yderligere fem års tid længere ud i fremtiden, kommer man i nærheden af det hedengangne mobileventyr.  

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109