23948sdkhjf

Dansk bidrag til Mars-mission færdiggjort efter års arbejde

Forskere fra DTU Space var i fredags samlet for at fejre, at de efter mange års arbejde nu er blevet færdige med den teknologi, som skal lede efter tegn på liv på NASAs Mars 2020-mission. Det skriver DTU på sin hjemmeside. 

- Det er en stor milepæl, at vi nu har færdigudviklet hardwaren og fået teknologien ud af huset, men vi er slet ikke færdige endnu. Nu skal den monteres på roveren og testes hos Nasa inden opsendelse, så vi er sikre på, at vi ikke får nogle uventede overraskelser, siger adjunkt på DTU Space David Pedersen, som har været med til at udvikle udstyret., til DTU.dk. 

PIXL-instrumentet, som udstyret hedder, er et røntgen spektrometer med et avanceret kamera og navigationssystem, som skal monteres på et robotkøretøj – en såkaldt Mars-rover. Ved hjælp af et struktureret lys, er det kameraets opgave at guide instrumentet hen til de klippeformationer, som skal undersøges.

Her benytter instrumentet en fokuseret røntgenstråle til at undersøge grundstofsammensætningen af klipperne i en meget høj opløsning. Hvis der på et tidspunkt har levet biologiske mikro-celler på planeten, vil instrumentet kunne finde spor fra dem i form af aflejringer på stenene. 

Holdet fra DTU Space har testet teknologien herhjemme under præcis de samme forhold, som den bliver udsat for på Mars. Forhold med kosmisk stråling og temperatursving på over 100 grader fra dag til nat.

Mars-roveren med udstyret fra DTU Space vil blive sendt mod Mars i en af Nasas rumraketter i sommeren 2020.

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125