- Det var ikke med vilje, at det endte i Østjylland
Sensorfirmaet Remoni har siden opfinder og stifter Bo Eskerod Madsen udtog to patenter i 2013 udviklet IoT-baserede sensorer til forbrugsovervågning, som monteret direkte på elkabler, vand- og varmerør.
Hertil kommer intelligent, skybaseret EMS-software, et energiovervågningssystem, der genererer en forbrugsrapport, så brugeren kan overvåge, måle samt reducere energi- og ressourceforbruget. Kunderne er i dag primært virksomheder og offentlige institutioner.
Selvom udviklingen har stået på længe, er det kun et års tid siden, Remoni gik på markedet med de ressourcebesparende sensorer og tilhørende overvågningssystem.
Udvikling og salg står firmaet selv for. I dag er der godt 20 ansatte, en del flere end i starten. Så da der ikke længere var plads på den gamle adresse i Østbirk syd for Skanderborg, endte Bo Eskerod Madsen og kollegerne med at flytte cirka 20 kilometer mod nordøst til Stilling. Her bor firmaet nu tii leje hos ETK EMS, der også er sensorfirmaets EMSer. En ordning med flere fordele.
- ETK EMS fortalte, at de havde plads, så vi flyttede derind. Nu kan vi gå derover, hvis der er noget, siger Bo Eskerod Madsen til Electronic Supply.
At Remoni i sin tid lagde sin produktion hos ETK EMS hænger sammen med, at sensorfirmaets produkter fra den spæde start er designet til at ligge på automatiserede linjer hos en elektronikproducent. For så giver de danske linjer mening igen, som Bo Eskerod Madsen udtrykker det.
Ni tiendedele af prisen ligger før serieproduktion
Design for Manufacturing er således afgørende for Remoni og den kvalitet, firmaets vil have i sine produkter. Den slags koster en del i udviklings- og designfasen.
- Det kommer meget tidligt ind. Robusthed og Design for Manufacturing fylder meget, ellers kan vi ikke opnå den fornødne kvalitet. Vi laver mange test på det, for det fylder utroligt meget, siger Bo Ekserod Madsen og tilføjer, at omkring 90 procent af Remonis udviklingsomkostninger ligger i faserne fra prototype til der er et produkt, som kan gå i serieproduktion.
I processen har det også været vigtigt, at alt bliver designet, så alle de komponenter, der indgår i Remonis sensorprodukter, skal have mindst et alternativ. Og er det ikke muligt at finde et alternativ, så vil firmaet have tilstrækkeligt med komponenter på lager.
Alt i Østjylland
Når det kommer til komponenter – og den for tiden ganske besværlige adgang til dem - står Remoni overfor de samme problemer som andre firmaer med elektronikfyldte produkter. Men det er ikke værre, end der er råd for det.
- Vi fylder lagrene og kommer omkring det ad den vej. Det er ærgerligt, men sådan er det, forklarer Bo Eskerod Madsen. Han tilføjer, at firmaet for nylig købte for 200.000 kroner komponenter til lageret. Så sensorproduktionen ikke løber tør eller støder ind i mangler på anden vis lige foreløbig.
Elektronik og udvikling er ikke det eneste, som Remoni holder i Østjylland. Plastkapslingen til sensorerne vandt A.V. Iversen i Randers efter et internationalt udbud. I første omgang var plastvirksomheden ikke billigst, men med forslag til forbedringer fik de i sidste ende fik prisen bagt ned på det laveste og vandt dermed over to konkurrenter.
- Det var ikke med vilje det endte i Østjylland, lyder det fra Bo Eskerod Madsen.