23948sdkhjf

MIR-robot er blevet ny stik-i-renddreng

Kører 10 kilometer om ugen med hospitalsudstyr

- Han hedder Optimus.

Sådan omtaler personalet på Sjællands Universitetshospital i Køge den MiR100-robot, som siden juni 2018 har automatiseret den interne transport af sterile forbrugsvarer på hospitalet.

Den nye teknologi har hurtigt vundet indpas på hospitalet, fordi Optimus forbedrer servicen, minimerer lagerplads, sparer skridt og forebygger mangelsituationer. Robotten tilbagelægger mere end 10 kilometer om ugen.

- Jeg er virkelig overrasket over, hvor hurtigt både personale og patienter har vænnet sig til Optimus. De omtaler robotten som en kollega, og ’han’ er på få uger blevet ’en del af inventaret’. Det er sigende for den måde, vi mennesker lynhurtigt tager ny teknologi til os som en naturlig del af hverdagen, siger Johnny Petersen, der er driftschef for Sjællands Universitetshopsital.

Han uddyber, at den selvkørende robot har frigivet hænder fra sygehusets serviceassistenter, så det i stedet for logistikopgaver kan bruge energi på patientpleje. 

Robot i fire dele
Det er en af de danske forhandlere af Mobile Industrial Robots, Flextek, der har stået for den tekniske implementering af den samlede løsning med hospitalets første mobile robot. Den består af 4 dele:

  1. Nederst er MiR100-robotten med en løfteevne på 100 kilo.
  2. På robottens platform er der monteret et topmodul fra tilbehørsproducenten ROEQ.
  3. En rullevogn (cart), der kan klikke sig på topmodulet, når robotten kører ind under det.
  4. Øverst på rullevognen er monteret et skab, som Sterilcentralen forsegler med strips.

På Sterilcentralen pakker personalet engangsudstyr og sterile instrumenter på vogne. De mobile robotter cirkulerer derefter mellem Sterilcentralen og 10 stoppesteder på hospitalet.

Ude på afdelingerne tømmer serviceassistenter vognene.

Rykker på arbejdsgangen
Før Optimus kom til Køge, skulle serviceassistenterne sørge for ugentlige leverancer af engangsudstyr til afdelingerne. Den manuelle arbejdsgang indebar nogle uhensigtsmæssigt tunge løft og krævende vrid i kroppen.

Nu kører robotten dagligt ud med sterile engangsartikler og sikrer, at afdelingerne ikke løber tør for varer. 

- Det her rykker ved den måde, vi tidligere har arbejdet på. Rationalerne er der uden tvivl, og vi har sat en positiv automationsbølge i gang. Vi frigør både personaleressourcer brugt på transport og kostbare kvadratmeter brugt på depoter. Samtidig kan vi forbedre hele flowet og minimere spildtid og ventetid med hyppigere, målrettede leverancer, konstaterer Johnny Petersen.

Implementeringen med MIR-robotten er et led i ombygningen til supersygehus. 

  • Supersygehuset i Region Sjælland
    Hospitalet bliver udvidet med 130.000 kvadratmeter til et supersygehus, der med sine 190.000 m2 bliver Region Sjællands flagskib.
  • Her samles regionens hospitalsfaglige ekspertiser i effektive enheder.
  • Hospitalet forventes at få 400.000 ambulante besøg og 90.000 indlæggelser per år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095