23948sdkhjf

Prisen på sjældne metaller stiger

Elektronikbranchen kan se frem til dyrere komponenter på både kort og lang sigt som følge af en ny og mere striks lov fra den kinesiske regering.
Når en ny og mere striks lovgivning for udvinding af sjældne metaller fra 1. august træder i kraft, vil det ikke bare påvirke det kinesiske miljø positivt.

Lovstramningen vil betyde, at op mod 60 procent af firmaerne i branchen ikke længere kan leve op til kravene, og så vil produktionen enten falde eller blive koncentreret omkring færre aktører.

Det siger en anonym branchekilde til avisen China Daily, som forudser fortsatte prisstigninger som en logisk konsekvens.

Ifølge investeringsbanken JP Morgan er prisen på cæsium steget med 49 procent til 101,59 kroner pr. kg, mens prisen på lanthanum er gået op med 75 procent til 78,63 for et kg og prisen på neodymium er steget 23 procent til 512,93 kroner pr. kg. alene i perioden fra den 28. marts til 8. april.

Værre konsekvenser om to år
Og fremtidsbilledet tegner endda mere dystert. Den kinesiske regering anslår, at branchen som helhed skal investere mindst $228 (1,2 mia. kr.) i nyt udstyr for at kunne leve op til de nye krav.

Det får firmaerne to år til, før fortsatte lovovertrædere endeligt skal indstille driften.

Konsekvensen bliver efter alt at dømme lukninger af en lang række af Kinas over 100 mineselskaber samt en øget kontrol med de tilbageværende for den kinesiske regering, der ikke tidligere har holdt sig tilbage med at bruge sin dominans over de sjældne metaller som et politisk våben på den globale scene.

På den anden side håber den kinesiske regering, at man dels kan få bugt med industriens store forurening og dels kan få renset ud i mineindustrien, som notorisk har været styret af gangsterlignende syndikater.

Dårlig udnyttelse af metaller i havbunden
Kina sidder på en tredjedel af alle verdens sjældne metaller, men står samtidig for 90 procent af verdens forsyninger.

Det skyldes blandt andet, at udviklingen med minedrift på havbunden – hvor der er konstateret store mængder af de sjældne metaller – endnu ikke er særligt udviklet.

Fakta: Sjældne metaller
Sjældne metaller (på engelsk: ”rare earths”) er en fællesbetegnelse for 17 grundstoffer fra det periodiske system.

17 Sc Scandium
39 Y Yttrium
57 La Lanthanum
58 Ce Cerium
59 Pr Praseodymium
60 Nd Neodymium
61 Pm Promethium
62 Sm Samarium
63 Eu Europium
64 Gd Gadolinium
65 Tb Terbium
66 Dy Dysprosium
67 Ho Holmium
68 Er Erbium
69 Tm Thulium
70 Yb Ytterbium
71 Lu Lutetium
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078