23948sdkhjf

Terma sætter strøm på rejsen mod Solens nærmeste nabo

Teknologifirmaet bidrager med sin hidtil dyreste og mest komplicerede strømforsyning. Det har allerede sikret flere opgaver

Kl. 03.34 den 20. oktober begiver den europæiske satellit BepiColombo sig efter planen afsted mod Merkur. Forude venter en syv år og ni milliarder kilometer lang rejse til solsystemets mindste og varmeste planet og nærmeste nabo til solen.

Opsendelsen sker på en Ariane 5 løfteraket fra ESAs opsendelses-center i Kourou i Fransk Guyana.

Danske Terma har været direkte involveret i forberedelserne i godt 15 år med kritisk hardware, software og ekspertviden, og fortsætter sin aktive medvirken under rejsen til Merkur.

Har sikret seks nye ordrer
Terma bidrager til projektet med en kompleks strømforsyning til transportmodulet (MTM) – en Power Conditioning and Distribution Unit, der er den hidtil dyreste og mest komplicerede strømforsyning, det danske teknologifirma har udviklet.

18 omgang om solen

BepiColombo-missionen skal undersøge Merkurs oprindelse og udvikling, studere form, indre struktur og geologi, kigge efter rester af atmosfære og måle planetens magnetfelt. 

Den syv år lange rejse følger ikke en lige linje men skal rejse 18 omgange rundt om solen og foretage en række sving - ni i alt - omkring Jorden, Venus og Merkur for at opnå den rigtige hastighed og bane i forhold til Merkur, en rejse på i alt ni milliarder kilometer.

BepiColombo er en fælles mission mellem ESA og Japans rumagentur, JAXA), men står under ESAs lederskab. Missionen har været under forberedelse og planlægning i mere end 20 år og løber op i en samlet pris på omkring 12 milliarder danske kroner.

Missionen består af tre fartøjer. Den japanske Mercury Magnetospheric Orbiter, den europæiske Mercury Planetary Orbiter (MPO) og transportmodulet Mercury Transfer Module (MTM). Efter ankomsten i 2025 frigøres de to videnskabelige satellitter og går i kredsløb om Merkur.

Strømforsyningen er udviklet med afsæt i de power-enheder, Terma har udviklet til andre interplanetariske missioner som kometjægeren Rosetta, Venus Express og Mars Express (som fortsat er aktiv). Den skal forsyner de to ion-motorer, der driver BepiColombo til Merkur, med strøm under hele rejsen, og den skal også forsyne den europæiske MPO satellit med strøm, indtil den er frigjort og har foldet sit solpanel ud.

Strømforsynings-teknologien, som Terma har udviklet til denne mission, har efterfølgende sikret ordrer på seks tilsvarende avancerede strømforsyninger til fire forskellige europæiske missioner.

Terma-mand ved kontrolpulten
Terma har også leveret det centrale check-out system, der er anvendt til at teste en række af BepiColombos delsystemer i integrationsfasen. Endvidere er leveret software til udstyr, der er benyttet til at teste og validere 12 instrumenter ombord på BepiColombo. Denne software er solgt til en række andre missioner.

Endvidere har det danske selskab syv medarbejdere udstationeret i kontrolcentret i Darmstadt, hvoraf en, Alkan Altay, er med i det team, der sidder ved konsollerne i kontrolrummet under selve opsendelsen. 

Mange af de 210 medarbejdere, der arbejder med Space-opgaver i Terma, har gennem årene være involveret i BepiColombo missionen.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105