23948sdkhjf

DTU-direktør efterlyser ruminvesteringer

Terma i Lystrup, Gomspace i Aalborg og Rovsing i Skovlunde. Et meget lille udsnit den danske rumindustri, som ifølge en ny opgørelse tæller 199 virksomheder og beskæftiger 1700. Potentialet er der dog til meget mere. Men det kræver investeringer i en helt anden klasse end hidtil, lyder det fra Kristian Pedersen, direktør for DTU Space. 

- Vi er førende i verden inden for eksempelvis elektronik, stjernekameraer og radar til satellitter. Der står Danmark godt, men hvor vi halter bagefter er på investeringssiden, siger Kristian Pedersen til dr.dk

Flest danske midler bliver investeret via ESA, det europæiske rumagentur, hvorfra en del af midlerne bliver reinvesteret i den danske rumindustri. 

225 millioner kroner investerer Danmark årligt i ESA. Det er dog kun 0,8 procent af rumorganisationens samlede budget. Vores naboer i Sverige og Norge bruger langt mere. Henholdsvis 540 og 477 millioner kroner lyder det svenske og norske ESA-bidrag  

Potentiale i den store ende - hvis optimismen holder

En ny rapport udarbejdet af Rambøll for Uddannelses- og Forskningsministeriets viser, at der er 199 virksomheder i dansk rumerhverv med 1700 ansatte. 

Læs mere: Nu arbejder 1700 i den danske rumindustri

Rapporten arbejder med tre scenarier for vækst. I gennemsnitsscenariet hedder det en vækst på 30 pct. inden for et år og knap 50 pct. over de næste fem år. Det konservative scenarium opererer med en forventning om cirka 10 pct. vækst både inden for 1 og 5 år. Til sidst er der det optimistiske scenarium, hvor vækstforventningen er på 170 pct. inden for et år og cirka 230 pct. over de næste fem år.

 

 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109