23948sdkhjf

- Det er det blå gulvtæppe, der er historien

E-18: Konkurrenter står igen skulder ved skulder for at vise, at man kan producere elektronik i Danmark – og er nødt til det

E-18 i Odense samler elektronikbranchen, og messen samler også konkurrenter – igen. Temaområdet ”Produktion i Danmark” er tilbage. Her slår de seks virksomheder - og konkurrenter - Smarttec Nordic, Interflux Danmark, Eltraco Automation, EP-Teq, Hin og Hytek et slag for elektronikproduktion i Danmark.

- Vi kan producere elektronik i Danmark, og vi skal producere elektronik i Danmark. Ellers forsvinder know how. Det er så vigtigt, siger Mikael Thomsen, administrerende direktør i Eltraco Automation, og en af mændene bag initiativet. 

”Produktion i Danmark” er en genganger fra den seneste elektronikmesse, E-16, hvor området var udformet som en produktionslinje. Feedback fra branchefolk , der lagde vejen forbi, var så positiv, at man gentager succesen. I år dog i en noget anden form. 

Det ene led i produktionskæden ved ikke, hvad det andet laver 
Rammen er i år seks proces-øer, som har fokus på de forskellige led i tilblivelsen af elektronikprodukter, eller en rejse gennem elektronikproduktionen om man vil. Der er tale om Design-for-Manufacturing/Test (DfM/DfT), sporbarhed, kvalitetssikring, vask/lakering, rework, samt boxbuild og håndtering. 

Hermed vil udstillerne dels give et overblik over, hvor langt teknologien er kommet. Dels skabe en større forståelse imellem de forskellige led i produktionskæden. 

Til formålet gav Poul Juel, direktør i konsulent- og uddannelsesvirksomheden Hytek i Aalborg, en guidet tur mellem proces-øerne. Man kommer hele produktionskæden rundt, lige fra hardwaredesigneren, som laver data om et print, til en EMS fremstiller produktet. Fokus er blandt andet på, hvor fejl kan elimineres. Og det er både interessant og nødvendigt, for ifølge Poul Juel ses det ofte, at det ene led ikke ved hvad det andet kan og hvordan.

- Men vi er gode i Danmark. Det skal vi holde fast i, lyder det fra Poul Juel om den elektronikproducerende industri i Danmark, trods den guidede tours fokus på problemerne. 

- Det er det blå gulvtæppe, der er historien
Nu står de så skulder på E-18, leverandørerne til elektronikindustrien, med 'Produktion i Danmark'. Og det på et stort, tydeligt afgrænset område i Odense Congress Centers Hal A. 

- Det er det blå gulvtæppe, der er historien, siger Mikael Thomsen fra Eltraco Automation med henvisning til underlaget under ”Produktion i Danmark”. 

Fra hans position som leverandøre af SMT-udstyr til elektronikindustrien er opgaven i særlig grad at hjælpe de danske producenter, der for hovedparten er i High Mix Low Volume-segmentet med at gøre produktionen mere effektiv. Dermed gælder det i sidste ende om at holde på danske arbejdspladser, er budskabet.

Effektivitet rimer her på stadig mere automatisering og brug af robotter i produktionen. 

- Det er ikke dyrere at tænke, at produktet skal laves i Danmark – med maskiner og automatisering, siger Mikael Thomsen. 

- Det kan tage tid ud af produktionen og dermed gøre det mindre løntungt, fortsætter han og tilføjer, at selvom man tager halvdelen af opgaverne ud af en proces, skal menneskerne på gulvet stadig udføre arbejdet i samspil med robotter. 

Økonomi i det for underleverandørerne
Og netop produktionsmedarbejdernes samarbejde med robotter er blevet lettere de seneste år med udbredelsen af de samarbejdende robotter, cobots. Og så er de også blevet billigere, lyder det igen og igen. 

Den fleksibilitet betegens som et af de helt store argumenter for investeringer i øget automatisering for en underleverandør. En mindre elektronikproducent skal ikke nødvendigvis køre tusinder og atter tusinder af printe i en uendelighed, men skal i sagens natur kunne omstille produktionen hurtigt, hvis en kunde kommer til eller siger farvel.

Og i takt med, at en robot kan mere og kan programmeres forskelligt fra morgen til aften – eller sågar fra time til time – lader der til at være gode argumenter for, at elektronikindustrien holder fast i Danmark.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.25