Millioner til danske rumteknologier
Kompakte stjernekameraer, bedre og billigere afprøvninger af satellitantenner med droner eller skibsruter, der sparer brændstof og reducerer udledninger ved hjælp af satellitdata.
Støttemodtagerne af midlerne fra Den Europæiske Rumorganisation (ESA) til udvikling af rumbaseret teknologi spænder bredt.
En af modtagerne er den lille virksomhed Space Inventor fra Aalborg, som denne gang har fået støtte til at udvikle en ny optisk laser til kommunikation på nanosatellitter. Space Inventor deltager også sammen med den store danske rumvirksomhed Terma Space i et andet udviklingsprojekt om nanosatellitter, som har fået støtte i år. Projektet vil udvikle kompakte stjernekameraer, som passer ind i en nanosatellit.
Rumområdet og det maritime område er tæt forbundet. Danmarks største udviklingsorganisation inden for vand, DHI, har i år sammen med flere partnere modtaget støtte fra ESA. Støtten går til at demonstrere, at skibe kan spare brændstof og reducere udledninger ved at sejle efter mere optimale ruter fastlagt af modeller, som bruger aktuelle data fra satellitternes overvågning af havstrømme, bølger og vandstand. Projektet er blevet støttet i tidligere faser, og demonstrationen skal fjerne den sidste barriere for et kommercielt salg.
Også en dronevirksomhed har fået støtte i år. QuadSAT, som kommer fra droneklyngen i Odense, udvikler en ny form for droneplatform. Platformen skal give mulighed for en bedre og billigere afprøvning, kalibrering og typegodkendelse af satellitantenner til skibe, biler og fly. Dronen skal simulere bevægelsen af forskellige transportmidler som skibe, fly og biler.
Oversigt over støttemodtagere
|