23948sdkhjf

DTU Space med i seks rummissioner i år

Hver anden måned i 2018 sendes en mission i rummet, som DTU bidrager til

2018 bliver et travlt år på DTU Space. Kalenderen er spækket med vigtige rummissioner, der både handler om klimaet på Jorden og fænomener i det fjerne univers. Foreløbig venter seks væsentlige missioner med DTU Space deltager. 

- DTU Space bidrager såvel med videnskabelige instrumenter og teknologi som til den forskning, der skal foretages i forbindelse med missionerne, siger kommunikationsansvarlig på DTU Space, Morten Garly Andersen. 

I februar er planlagt opsendelsen af satellitten Ulloriaq, der er udviklet i samarbejde med forsvaret og satellitvirksomheden GomSpace. Det er første gang forsvaret får sin egen satellit. Den skal bidrage til overvågningen af Forsvarsministeriets ansvarsområde i Arktis. Satellitten indeholder radiomodtagere, der kan opfange positionssignaler fra skibe og fly. 

Videnskabelig ledelse på ASIM
I marts sendes en af de helt store DTU Space-missioner afsted. Det er er klimaobservatoriet ASIM, som står klar i USA til opsendelse fra Kennedy Space Center i Florida. Efter planen skal den sendes ud til Den Internationale Rumstation (ISS) 13. marts med en SpaceX Falcon 9-løfteraket. 

ASIM - The Atmosphere-Space Interactions Monitor – skal sidde udvendigt på ISS’ Columbus-modul og herfra observere og fotografere de store elektriske udladninger, der går ud mod rummet fra tordenskyer. Disse lyn er kendt som ’red sprites’, ’blue jets’, ’haloes’ og ’elves’. 

ASIM-projekte realiseres gennem den europæiske rumorganisation ESA. Det er DTU Space, der har den videnskabelige ledelse og står for dele af instrumentudviklingen. Danske Terma er teknisk hovedansvarlig for observatoriet, mens DMI deltager i den videnskabelige fortolkning af data. 

DTU Space leverer desuden stjernekameraer til USA's rumagentur NASAs ICON-mission, der skal også undersøger forhold i overgangen mellem atmosfæren og rummet, og ventes opsendt i første halvår af 2018. 

To klimamissioner
I april opsendes klimasatelliitterne GRACE FO 1 og 2 af NASA De skal følge op på klimasatellitterne GRACE 1 og 2. Her leverer DTU Space specialudviklede stjernekameraer til navigation af satellitterne og udfører klimaforskning om blandt andet havstigninger og is-afsmeltning på baggrund af de data, der hentes med dem. 

ESAs EU-klimaprogram ventes også udbygget i år med opsendelse af en ny satellit i det store Sentinel-klimasatellitsystem til overvågning af is, hav og land. DTU Space bruger data herfra til forskning og til at udvikle datasystemer til monitorering. 

På jagt efter galakser og exoplaneter
Til sommer sendes NASA-missionen TESS afsted for at lede efter exoplaneter, altså planeter der kredser omkring en anden stjerne end Solen. Også her leverer DTU Space stjernekameraer. 

Tidligt i 2019 venter endnu en stor begivenhed. Her opsendes James Webb, verdens største rumteleskop, som skal udforske de allerførste galakser, der blev dannet i universet. DTU Space er med i brugen af data fra missionen og har leveret udstyr til teleskopet i form af blandt andet en superstærk kulfiberkonstruktion, der støtter dele af teleskopet.

Kilde: DTU Space

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.1