23948sdkhjf

Aftalt spil i norsk indkøb af Joint Strike Fighter

Ifølge de nyligt offentliggjorte wikileaks-dokumenter havde svenske Gripen reelt ikke mulighed for at vinde ordren til det norske forsvar. Norges valg af JSF skulle blandt andet lægge pres på Danmark.
Gennem længere tid har der været heftige beskyldninger om urent trav i Norges valg af nye kampfly. Nu bakker hemmeligtstemplede rapporter fra blandt andet den amerikanske ambassade i Oslo op om disse beskyldninger. Det skriver den svenske avis Aftonbladet.

For amerikanerne var den norske ordre ikke blot vigtig, fordi den i sig selv udgjorde ca. 45 mia. kr. Som NATO-land kunne nordmændenes valg nemlig være med til at påvirke lignende indkøb af kampfly i Danmark og Holland.

Tog kontakt til videforsvarsminister
Derfor satte amerikanerne et større arbejde i gang i kulisserne for at sikre JSF-aftalen. Blandt andet tog man i al hemmelighed kontakt til den norske viceforsvarsminister, Barth Eide, som havde hovedansvaret for indkøbet.

I de hemmeligtstemplede rapporter betegnes Barth Eide som pro-amerikansk, og det hedder sig ligeledes, at han tidligere har været til nytte for USA – blandt andet i kampen for at få oprettet et missilforsvar.

I den norske offentlighed tippede stemningen imidlertid mod svenske Gripen, og den 22. september 2008 tog ambassaden i Oslo derfor kontakt til Barth Eide for at få hjælp. Den 23. oktober afholdt Eide møde med den amerikanske general Roger Brady, og her forsikrede han, at alt pegede på, at valget ville falde på Joint Strike Fighter.

Udenrigsminister også involveret
Men også andre norske politikere var involveret. Den 24. oktober 2008 havde den norske udenrigsminister et privat møde med USA’s ambassadør i Oslo, Benson Whitney.

- Der er ”integritet i processen”, og hvis vi sidder stille i båden, vil alt gå godt. Han understregede behovet for politisk troværdighed i indkøbet, og at processen kan modstå uinformerede medieangreb. Han afsluttede med at sige, at vi skal ”have tillid”, lyder det i en af rapporterne.

Den 20. november 2008 kunne Norges statsminister Jens Stoltenberg, og forsvarsminister Anne-Grete Ström-Erichsen afsløre, at Joint Strike Fighter havde vundet ordren.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094