Falck Schmidt-ejer antyder schweizisk skyld i konkurs
Falck Schmidt Defence Systems i Odense gik konkurs tirsdag, og ejeren Jan Falck-Schmidt, har været tavs om forløbet. Indtil nu.
På facebook har han ifølge Fyens.dk nu delt en artikel fra mediet Nytkampfly.dk, som antyder, at det schweiziske forsvarsfirma Mowags ageren trak Falck Schmidt Defence Systems ned. Jan Falck-Schmidt har dog ikke kommenteret artiklen, blot delt den.
Forsvarsministeriet valgte i december 2015 at indkøbe 309 styk Piranha 5-mandskabsvogne til en samlet pris på 4,5 mia. kr. hos Mowag, der er en del af den amerikanske General Dynamics-koncern.
Løb fra forhåndsaftale
De mange mandskbsvogne skulle ifølge en forudgående aftale mellem Mowag og Falck-Schmidt Defense Systems samles på det danske firmas fabrik i Fredericia. En opgave der ville skabe mindst 200 arbejdspladser.
For at kunne løfte opgaven – og før schweizerne havde sat produktionen i gang - havde det danske firma købt stort ind af komponenter og investeret i mandskab og indretning i Fredericia. Det var ifølge Nytkampfly.dk med til at tømme pengekassen i Falck Schmidt Defence Systems, og dermed forårsage denne uges konkurs.
Nytkampfly.dk antyder endda, at schweizerne løb fra aftalen med Odense-firmaet, da kontrakten med det danske forsvar var landet:
- Efter at have vundet havde General Dynamics og Mowag pludselig ikke så travlt med at leve op til aftalen og placere produktionen hos Falck-Schmidt. I stedet handlede det om at reducere priserne så meget som muligt og indhente tilbud hos Falck-Schmidt og andre potentielle leverandører. Falck-Schmidt ville nu kun få opgaverne med levering af kabler og komponenter samt slutmontagen, hvis deres tilbud var bedre end andre byderes tilbud, skriver Nytkampfly.dk.
Omkring 80 medarbejdere berørt
Rygterne om en mulig konkurs begyndt efter, de anstatte ikke fik løn for september og efterfølgende blev kaldt til møde om problemerne.
Konkursen omfatter driftsselskabet, Falck Schmidt Defence Systems A/S, Falck Schmidt Ejendomsselskab ApS og moderselskabet Falck-Scmidt A/S samt koncernens selskab i Erritsø, Falck Schmidt ACE.
Omkring 80 ansatte skulle være sendt hjem.