23948sdkhjf

Linak rykker robotten ind på operatørens arbejdsbord

Linak er ved at indføre samarbejdende robotter i produktion med lav volumen og høj varians. På HI fortæller aktuator-koncernen om sine overvejelser om robotter på produktionslinjen.

Et trecifret millionbeløb. Så meget har Linak investeret i automation over de seneste syv-otte år. Alligevel er de ikke i mål hos den sønderjyske aktuator-producent, der hvert år sælger seks millioner aktuatorer verden over.

- Vi har tidligere brugt en del ressourcer på at automatisere vores høj-volumen produktion. Nu vil vi gerne et skridt videre og automatisere den del af produktionen med såkaldt high-mix/low-volume, altså produktion med lav volume og en høj varians. Vi har flere strategiske spor for at nå det mål, og kollaborative robotter er et af de spor. Vi går ikke efter at fuldautomatisere den type lav-volume produktion, men i stedet at lave det rigtige split mellem robotter og mennesker, siger Martin Vejling Andersen, production development manager, Linak.

I gang med pilottest
Lige nu har Linak en samarbejdende robot, der kører i pilottest, men som står lidt bag produktionscellen og væk fra operatøren. I løbet af den kommende tid er ambitionen at få den samarbejdende robot ind på arbejdsbordet hos operatøren, der monterer aktuatorer.

- Vi bruger lige nu en robot fra Universal Robots, men det kan også ende med andre mærker. Robotten skal bruges til montage af aktuatorer, hvor der skal placeres forskellige komponenter oven på hinanden og inde i et rør, ligesom der skal skrues, siger Martin Vejling Andersen.

At implementere samarbejdende robotter er langt fra et standard automationsprojekt, og Linak bevæger sig på helt ny grund.

- Vi startede med at leje en robot og se, om den kunne samle nogle stumper. En vigtig erfaring er, at man skal vælge, hvor kompleks opgaven skal være. Normalt har vi en integrator involveret, men her har vi valgt selv at programmere robotter. Det koster interne ressourcer, men vi har fået meget læring ved selv at prøve os frem, fortæller Martin Vejling Andersen.

Men selvom der bliver eksperimenteret, er der et klart strategisk mål med projektet.

- Det er vigtigt at huske på, at der skal være en fornuftig business case. Vi automatiserer for at beholde produktion i Danmark og for at styrke indtjeningen, siger Martin Vejling Andersen.

Udfordringen er sikkerhed
At Linak har valgt de små kollaborative robotter skyldes blandt andet et ønske om ikke at bygge for meget om i produktionslinjen. Men det giver udfordringer at sætte en ny robotkollega ind på en linje.

- Sikkerheden er den største udfordring, vi står overfor. De kollaborative robotter er som udgangspunkt ikke sikre - det skal vi selv gøre dem. Vi har sikkerhedsgodkendt robotterne efter ISO-TS-15066, som er en teknisk specifikation for samarbejdende robotter. Vi bliver udfordret en smule på hastigheden, når robotten skal ud på linjen, og skal håndtere så mange processer.

Det er især griberen, værktøjet og emnet, der udgør de største sikkerhedsmæssige udfordringer.

- Vi arbejder blandt andet på, at griberen kontrolleret falder af, hvis den belastes med for stor kraft fra siden. Der findes ikke nogen færdige løsninger på markedet lige nu, så vi arbejder selv med at sikre griberen bedre, siger Martin Vejling Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078