23948sdkhjf

Innvationsmillioner skal løfte antenneudvikling ud i rummet

Pri-Dana Elektronik og Gomspace sammen i projekt, der kan skabe flere hundrede jobs i Danmark relateret til nano-satellitindustrien

Rumsektoren undergår i disse år store forandringer, og det teknologiske fokus skifter blandt andet mod mere dynamiske netværk af små og billige nano-satellitter på størrelse med en skotøjsæske. Her er Danmark helt i front, både på forskningsfronten og når det gælder industrialiseringen.

En udfordring ved de små satellitter er, at størrelsen i sig selv er et problem, da der er meget begrænset plads om bord til at huse antenner og energi til at drive radiosystemerne.

Traditionelle satellit-antenner har som regel form af paraboler, der drejer sig efter de signaler de skal opfange. De små nano-satellitter har ikke plads til store antenner, som stikker ud. I stedet vil antennen benytte sig af beam stearing: En samling af mini-antenner på en flad plade. Hver antenne udsender et signal, som kan styres elektronisk via software til at samle sig mod det samme punkt.

Fakta om projektet
Officiel titel: MARS^2 - Modular Advanced Radio for Space Services

Innovationsfondens investering: 28 mio. kr.

Samlet projektbudget: 47 mio. kr.

Varighed af projektet: 4 år

Partnerne forventer at projektet vil lede en væsentlig meromsætning og understøtte skabelsen af flere hundrede jobs i Danmark relateret til nano-satellitindustrien.

Skal kopiere 1990erenes succes
Nu skal projektets partnere bygge på erfaringer med radio- og antenneteknologi fra 1990erne, hvor behovet for at minimere antenner til mobiltelefoner drev teknologien og førte til stor vækst i telekomsektoren.

For at gentage successen skal ingeniørerne bevæge sig op i højere radiofrekvenser og bl.a. udvikle teknologi, som gør det muligt for nano-satellitter at have antenner, hvis udstråling kan styres dynamisk. Denne del af forskningsindsatsen er lagt i hænderne på Aalborg Universitet, som er helt i front inden for forskning og udvikling af antenneteknologi.

Avanceret printproduktion
En stor udfordring for at lykkedes med teknologien er, at energitabene i kredsløbene minimeres, så de små satellitter ikke løber tør for strøm. Dette kan kun gøres ved at tænke produktion af printplader og deslige ind i projektet fra starten. Her vil Pri-Dana Elektronik i Hedensted bidrage med avanceret printproduktion og smart manufacturing.

- Det er helt essentielt at produktionsteknologien tænkes ind i designprocessen fra starten. Det bliver rigtig spændende at se, hvilke innovationer vi i fælleskab kan udtænke i dette projekt", udtaler Henrik Sørensen, CEO Pri-Dana Elektronik 

GomSpace i Aalborg, en af Europas største producent af nano-satellitter, skal i projektet sikre, at den nye viden dækker de væsentligste behov i markedet og hurtigt kan omsættes til produkter og vækst.

- De resultater projektet vil levere er helt afgørende for at kunne holde maksimalt momentum på udbredelsen af radiobaserede løsninger til nano-satellitter, som er et marked i vækst, udtaler Niels Buus, administrerende direktør i Gomspace.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.704