23948sdkhjf

Problemer udskyder raketaffyring på Bornholm en uge

Den danske raket Nexø II, der skulle affyres ved Bornholm lørdag, flyver tidligst til vejrs i september.

En planlagt raketopsendelse ud fra Bornholms østkyst 26. august er blevet udskudt på grund af logistiske problemer. Det skriver foreningen bag projektet, Copenhagen Suborbitals, i en pressemeddelelse.

Det er ukendt, hvilke problemer der ligger bag udskydelsen, men foreningen skriver i pressemeddelelsen, at opsendelsen af raketten Nexø II tidligst finder sted lørdag 2. september.

Raketforeningen tæller cirka 50 frivillige, der har bygget og opsendt raketter i Danmark siden 2011.

Deres ambition er at blive de første amatører nogensinde, der sender en bemandet Spica-raket ud i rummet.

Det er muligt, mener foreningens formand, Kristian Elof Sørensen, der har store forhåbninger til raketopsendelsen.

- Systemerne og motoren skal fungere som planlagt, og raketten skal lande med faldskærm i Østersøen. Hvis vi kan få det til at ske, har missionen været en komplet succes, siger han.

Affyringen kommer til at finde sted cirka 30 kilometer øst for Bornholm og skal foregå fra foreningens selvsejlende affyringsplatform ved navn Sputnik.

Otte fartøjer er med til at sikre, at begivenheden forløber glat.

Raketten er efterfølgeren til Nexø I, der blev affyret i slutningen af juli 2016. Opsendelsen gik langt fra som håbet, da motoren slukkede før tid, så raketten ikke kom op i seks kilometers højde som planlagt.

Det problem burde ikke opstå for Nexø II.

Den nye raketmodel har blandt andet fået fixet computersystemet, der fik Nexø I til at gå i stå. De forskellige forbedringer har gjort raketten en meter længere end forløberen.

Nexø II skal gerne nå op mellem ti og femten kilometers højde, men ifølge formanden er det vigtigere, at rakettens systemer fungerer, som de skal.

Ifølge Kristian Elof Hansen er de trods forbedringerne meget afhængige af, at vejret er godt.

- Der må maksimalt være en halv meter høje bølger, og der skal være lav vindhastighed. Vejret er hovedfaktoren for, at opsendelsen kan ske, siger han.

Danmark har endnu en raketbygger.

Peter Madsen, der er involveret i ubådssagen, ejer firmaet Raket-Madsens Rumlaboratorium.

Han havde også planlagt en opsendelse af sin nye model 26. august, men fordi Copenhagen Suborbitals bookede tid først, blev Peter Madsens raketaffyring aflyst.

/ritzau/

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066