23948sdkhjf

Dansk brændselscellesystem får kommercielt gennembrud

I de sidste 3 år har brændselscelle-virksomheden SerEnergy, i samarbejde med Aalborg Universitet, arbejdet på at skabe en alternativ energikilde til telecom-industrien.

Udviklingen har båret frugt, og SerEnergy har i forbindelse med projektet opsat brændselscellesystemer til telecom-industrien i seks lande verden over.

Sikrer 100 procent oppe-tid
Resultatet af udviklingsarbejdet er helt konkret en ny brændselscelleløsning, H3 Outdoor Cabinet, der er udviklet som et samlet system med brændselscelle, batteripakke, brændstoftank og styring samlet i et kabinet.

Brændselscellesystemet skal producere strøm til drift af teleindustriens mobilmaster og antenner - og være med til at sikre strømforsyningen, hvad enten masten står på et fjeld i Norge eller på et hustag i Manila.

- I teleindustrien er det vigtigt med 100 % oppetid, så selv steder med et stabilt energinet, som her hjemme, er der en behov for backup. På flere sites i Norge og Finland står masterne på toppen af et fjeld hvor der ikke er fast strømforsyning og hvor der derfor er brug for en primær energikilde, og så er fordelene ved et metanol-brændselscellesystem store i forhold til en dieselgenerator, der både larmer, vibrerer, forurener og kræver meget vedligehold, forklarer COO Mads Friis Jensen fra Serenergy.

Testet under voldsomme vejrforhold
SerEnergys brændselscellesystem er opsat og testet ved kunder under forskellige klimatiske forhold, fra Finland og Norge med permanent negative grader til Indien og Philippinerne med tropisk klima.

Lige i øjeblikket er anlæg i forbindelse med udviklingsprojektet installeret i seks forskellige lande verden over og integreret i forskellige former for allerede eksisterende energisystemer hos en række tele-udbydere.

- Vi har anlæg i Filippinerne, Norge, Indien, Sydafrika, Kina og Finland. I Norge og Finland fungerer brændselscellerne som primær energikilde i et hybridsystem med solceller og der er ikke opkobling til energinettet. I Filippinerne, Indien, Sydafrika og Kina fungerer brændselscellerne som backup til energinettet. Nogle steder er nettet så ustabilt at brændselscellerne producerer strøm flere timer dagligt, mens det andre steder er mest i forbindelse med nødsituationer såsom jordskælv, tyfoner og lignende at der er behov for backup, fortæller Mads Friis Jensen.

Han fortæller dog, at man har anlæg opstillet i mange flere lande end de seks nævnte, men de anlæg hører ikke under udviklingsprojektet. 

Fortsætter den positive udvikling
I perioden hvor SerEnergy har arbejdet på udviklingsprojektet, har virksomheden, for at kunne følge med den store kommercielle efterspørgsel på brændselsceller, udvidet produktionen og ligger nu blandt verdens største målt på produktionskapacitet af metanol-brændselscellesystemer med en årlig produktionskapacitet på op til 25 MW (5000 enheder).

Samtidig har Serenergy oprettet salg- og servicekontorer i Kina, Indien, Indonesien og på Philippinerne for at kunne være tæt på markederne og kunne servicere udrulningen af teknologien.

For at virksomheden kan fortsætte den positive vækst og skabe mere eksport og flere grønne arbejdspladser skal det teknologiske innovationsarbejde fortsætte.

- Vi har nu fået hul på markedet, men der ligger stadig benhårdt arbejde foran os. For at ramme det skalerbare marked er det vigtigt at vi målrettet fortsætter vores teknologiudvikling, fortæller Mads Friis Jensen. 

Med støtte fra EUDP
EUDP - Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram - har støttet udviklingen af den nye brændselscelleløsning med godt 10 mio. kr. Det er EUDP´s formål at yde tilskud til udvikling af ny energiteknologi, der skaber vækst og arbejdspladser, øger forsyningssikkerheden og bidrager til at gøre Danmark uafhængig af fossil energi i 2050.

- For os har det haft stor betydning, at EUDP har støttet udvikling af vores H3 Outdoor Cabinet, det har været med til at få realiseret idéen hurtigere og i et bredere omfang end hvad vi selv kunne have gjort. Vi er meget tilfredse med den kommercielle succes produktet har fået, og med den efterspørgsel vi oplever, har der virkelig været behov for en god grøn løsning som den vi nu tilbyder, siger Mads Friis Jensen.

Om EUDP’s rolle siger formanden for EUDP’s bestyrelse, Thea Larsen, CEO hos Dansk Gasteknisk Center.

- I projektet har der været et særlig godt match mellem den stigende globale efterspørgsel efter grøn og decentralt produceret energi og så de innovative kompetencer hos SerEnergy. Det er netop disse frugtbare kombinationer af styrkepositionerne hos den danske energiindustri og markedets efterspørgsel, som vores program sigter på at være med til at opdyrke, og det gælder for os også om at katalysere værdifulde samarbejder mellem vores universiteter og videnscentre og så industrien, siger Thea Larsen.

Som samarbejdspartner i udviklingsprojektet, har Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik, fulgt projektet tæt, både i udviklingsprocessen hos SerEnergy, i udførelsen af klimatiske tests og sidenhen i valideringen af projektets resultater.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113