23948sdkhjf

Viden løfter Linaks mekanik

Linak har fra starten i 1976 sat sig ind i kundernes særlige behov og bidraget med viden om bevægelse. Det har i dag ført til en produktion af seks millioner aktuatorer årligt i 16.000 forskellige varianter

Aktuatorer er sådan set enkel mekanik. Det er blot en motor, der driver en spindel, der får noget til at bevæge sig.

For eksempel et hæve-sænkebord eller en hospitalsseng.

Og så alligevel. For hver aktuator kræver nogle særlige egenskaber i styrke, holdbarhed og indkapsling.

Det er her Bent Jensen og Linak har set et marked. Det startede i 1976 med de første forsøg med en lineær aktuator, som med Bent Jensens egne ord lignede noget, man havde samlet op hos en autoophugger.

Siden har Linak gjort sig til ekspert i bevægelse inden for en lang række områder. Udviklingsingeniører designer aktuatorer til enhver anvendelse. Borde. Landbrugsmaskiner. Hospitalssange.

Læs det gratis magasin Dansk Verdensklasse

I dag sælger Als-virksomheden seks millioner aktuatorer om året. På flere områder er Linak den helt dominerende globale leverandør.

Linak har været i stand til at efterkomme særlige krav fra hver kunde.

Virksomheden går i dialog med kunderne om at kundetilpasse aktuatorer. I dag er 90 procent af Linaks aktuatorer faktisk specielt tilpasset til kundens behov.

- Vi havde på et tidspunkt et ønske fra en producent af hospitalssenge om, at der skulle være en quick release på aktuatoren, sådan så patienten hurtigt komme ned i vandret position, hvis der var noget i vejen. Det lød svært, men vi fik det konstrueret, og sådan er vi blevet ved. På den måde er vi endt med at tilbyde nogle helt unikke produkter, siger Bent Jensen, 65 år og administrerende direktør og ejer.

Virksomheden producerer i dag 16.000 forskellige slags aktuatorer til 12.000 kunder.

Med til udvikling
Bent Jensen kan se tilbage på en eventyrlig rejse, siden han i 1976 overtog et lille smedefirma med syv ansatte fra sin far. Det startede med, at Linak producerede aktuatorer til grønthøstere. Nu har Linak omkring 2.200 ansatte, heraf halvdelen i Danmark.

Gennem alle årene har Bent Jensen holdt fast i at gå i tæt dialog med kunderne. Ofte har Linak været med til møderne, når kunderne udviklede nye produkter.

- Vi prøver at dedikere os til at være eksperter i bevægelse. Vi kommer som rådgivere, ikke som sælgere, siger han.

Linak har en omfattende viden om, hvilke bevægelser, der eksempelvis er behov for i en hospitalsseng.

Fem divisioner
Linak er delt op i fem divisioner, som er specialiseret inden for hvert sit produktområde. Hæve-sænkeborde, "Deskline", udgør den største division. Hospitalssenge er også et stort område. Men Linak breder sig ud til alle områder, hvor en præcis og gradueret bevægelse er påkrævet.

Virksomheden leverer også mange aktuatorer til fødevareindustrien, hvor det er vigtigt, at aktuatoren er kapslet effektivt ind. Der er tale om helt forskellige krav til styrke og modstandsdygtighed over for skrappe miljøer.

- Vi har delt virksomheden op i divisioner for at holde os skarpe og kloge på alle områder. Det nytter ikke, at vi lader en ekspert i grønthøstere rådgive om hospitalssenge, siger Bent Jensen.

Ukendte aktuatorer
Bent Jensen besluttede allerede i slutningen af 1980’erne at åbne en elektronikafdeling, så virksomheden også kunne tilbyde elektriske styringer til sine aktuatorer. Dermed kunne Linak tilbyde et komplet produkt med betjeningspanel, som umiddelbart kunne installeres i kundernes applikationer. Firmaet kunne tilbyde en færdigpakket bevægelse.

- Det betød, at vi fik åbnet et kæmpe marked for regulerbare hospitalssenge. Dengang satsede vi på DC-motorer. Konkurrenterne havde typisk 220 Volt AC. Det gav os en sikkerhedsfordel, fordi vi ikke førte 220 Volt ind i sengene, siger han.

- Da jeg startede var der ikke mange, der kendte til aktuatorer. Selv nogle af mine nære venner forstod ikke, hvad en aktuator var. Der fandtes nogle få aktuatorer på markedet. Nogle var dyre, og andre støjede meget. Vores firma lavede produkter til landbruget. Jeg vidste, at hvis jeg kunne nå en bestemt pris for aktuatorer til grønthøstere, så kunne vi konkurrere. Vi designede en enkel aktuator. Min konstruktion var meget vovet. Alle dimensioner gik lige til grænsen. Men vi nåede frem til den tiltænkte pris. Så fik vi vores første store ordre på 2.000 aktuatorer til Taarup Maskinfabrik, fortæller Bent Jensen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.126