23948sdkhjf

Weibel Scientific overvåger dansk raketopsendelse

Danske Weibel Scientific, der også leverer Doppler-radarer til NASA, sponsorerer Copenhagen Suborbitals med et Doppler-radar sporingssystem.
Det er en rumbedrift ud over det sædvanlige, når Copenhagen Suborbitals inden for den næste måneder sender verdens første privatbyggede raket af sted på den første testflyvning.

Copenhagen Suborbitals er et ikke-kommercielt projekt baseret på rumskibsarkitekt Kristian von Bengtsons og kunstingeniør Peter Madsens talent, viden og håndværksmæssige kunnen – og med hjælp fra professionelle sponsorer og entusiastiske frivillige.

Risikostyring er en vigtig udfordring
Weibel Scientific deltager i opsendelsen med en Doppler-radar, der skal overvåge hele rejsen.

- Weibel Scientific er verdens førende Doppler-radarproducent, og jeg kan sige det sådan, at hvis vi ikke havde Weibel med, så ville det blive en lidt for spændende mission til august/september. Med Weibels radar får vi mulighed for at vide, hvad der sker under hele forløbet. Det professionaliserer opsendelsen. Weibel Scientific har foretaget målinger på amatørprojekter før og ved lige præcis, hvilke problemer der kan opstå. Derfor er vi enormt glade for samarbejdet, siger Kristian von Bengtson, Copenhagen Suborbitals.

Risikostyring er en vigtig udfordring for Copenhagen Suborbitals. For at teste udstyret og minimere risici har Kristian von Bengtson og Peter Madsen besluttet at teste rumskibet og dets løsninger ikke mindre end ni gange før selve opsendelsen. Derudover vil de validere og teste raketten to til tre gange om året for at sikre en succesfuld opsendelse.

Brugt af NASA
- Vi har haft Weibel Scientific i vores tanker, siden vi begyndte på dette projekt, og vi er lykkelige for, at de har valgt at sponsorere os. Alle kender Weibel Scientific og ved, hvad de står for, og for os er det en meget vigtig sponsor og partner, fordi de er højt respekterede og anerkendte inden for deres industri. Weibel Scientific er vores øjne i det ydre rum, og de eneste øjne, vi kan stole på, fortæller Peter Madsen.

Weibel Scientific opstiller et Doppler-sporingssystem ved opsendelsen, og foruden transponderbokse og en antenne på rumskibet, deltager Weibel Scientific med egne teknikere til at styre radaren, der kan analysere de mange data, der indløber på ganske kort tid.

- Hvis vi kan hjælpe rumfartsorganisationen NASA i USA med at sende bemandede rumfærger af sted, og få dem ned igen, så kan vi også hjælpe dette danske initiativ. Vi stiller med afprøvet udstyr og tre specialiserede og højtuddannede Weibel-ingeniører, der vil være i ubrudt kontakt med Kristian von Bengtson, siger administrerende direktør Peder R. Pedersen, Weibel Scientific.

Om opsendelsen
I perioden 30. august - 17. september vil raketten HEAT-1X/Tycho Brahe testopsendes fra Østersøen ud for Bornholm. Raketten har en længde på ni meter, en vægt på 1,6 tons, og vil under testopsendelsen flyve op i stratosfæren med hastighed på 2.000 km/timen. Rumskibet fremdrives af en hybridraket, der bruger flydende ilt og syntetisk gummi som brændstof. I rakettens rumskib vil der være en 70 kg crash test-dukke – senere opsendelser vil være bemandet.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079