23948sdkhjf

Trådløs telemetri ind i kampen mod regnvandet i Greve

67 telemetri-moduler skal hjælpe Greve Forsyning med at overvåge effekten af fremtidens nedbør.
En tæt overvågning af vandstanden i afløbene skal i kombination med en opgradering af afstrømningssystemerne fremover sikre borgerne i Greve mod at få oversvømmet deres bolig, som det skete i 2002 og 2007.

Greve Kommune besluttede kort efter en plan, der skal forhindre oversvømmelser i fremtiden. Kommunen har blandt andet sikret sig områder, hvor regnvand kan ledes hen uden at gøre skade, og før regnen sætter ind, kan vandløb og regnvandsløb pumpes ned til et minimum.

Intensiv overvågning
Centralt i dette beredskab er et måleprogram med godt 100 målepunkter i regnvandssystemet. 37 gamle radiomoduler udbygges med 67 nye telemetrimoduler. De gør flowet og tilstanden i vandløb og kloakker i Greve til det nok bedst og tættest målte i Danmark.

Den intensive monitorering er blandt andet muliggjort af ny, men gennemprøvet telemetri teknologi, der er langt billigere at anskaffe og sætte i drift. Samtidig byder telemetrien på bedre funktionalitet såsom fjernkontrol og fjernstyring. Opbygning blev indledt i august 2009 og er helt på plads i 2012. Af de 100 målepunkter er 60-70 flow-målere, resten er niveaumålere eller sladrehanke, som Ulrik Thygesen, projektleder i Greve Forsynings kalder dem.

- Hele den store oversvømmelsesplan skal være færdig i 2018 med et budget op mod 300 mio. kr. Dataindsamlingen er en del af første fase, og vi vil have gode data, så vi kan beslutte nødvendige ændringer og forebyggende tiltag. Det får vi med Signalix udstyr. Måleudstyret giver os i sammenhæng med numeriske modeller oplysninger til at tegne et præcist billede af trusler og muligheder, siger Ulrik Thygesen og fortsætter:

Tidsbesparende
- Signalix sender hvert femte minut en melding om flow, vandstand m.m. til en server. Dels til analyse dels til at følge udviklingen. Ved afvigelser sendes en alarm, som den vagthavende kan reagere på. Overvågningen er således kernen i, at beredskabet sættes i gang. Afvigelser er tegn på problemer, for eksempel kan vi afsløre sedimenter, brud og utætheder m.m., der skal handles på. Vi kan sende mandskab ud og rense riste for grene og affald, når det er nødvendigt. Vi kan således sikre, at ledningssystemet er i top.

- Den nye telemetri er meget tidsbesparende. Modulet er standard-hardware med tilførende standard-software. Jeg kan selv sætte modulerne op, og der skal kun foretages nogle enkelte opsætninger. Modulet skal døbes, indgangene stilles, og de mange analoge og digitale indgange giver en stor fleksibilitet.

- Når den er monteret, kan jeg fjernstyre modulet fra min pc, på kontoret eller hjemmefra og bede det åbne/lukke, tænde/slukke, kontrollere osv. Denne tætte overvågning ville være for dyr at udbygge med eksisterende systemer og for ufleksibelt. Traditionelle plc’er med modem, ledningsbaseret kommunikation m.m. ville kræve, at vi skulle ud og have fat i modulerne hver gang, siger Ulrik Thygesen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078