23948sdkhjf

Millionstøtte til dansk revolution af mobiltelefon-antenner

Højteknologifonden bevilger nu 25 mio. kr. til et projekt, som skal revolutionere teknologien bag mobil-antenner og gøre dem mindre, billigere og mere strømbesparende.
Det fireårige projekt får et samlet budget på 48 mio. kr., og beløbet ledsages af tilsvarende store ambitioner hos professor og antennespecialist Gert Frølund Pedersen fra Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer:

- Det her kommer til at få kæmpe betydning. Ikke bare for mobilkommunikation men for al trådløs kommunikation. Samtidig bygger vi videre på den unikke ekspertise inden for antenneteknologi, som er opbygget i Nordjylland gennem mange års samarbejde mellem virksomheder og universitetet. Jeg tror på, at det vil føre en masse med sig, siger Gert Frølund.

Amerikanere etablerer udviklingsafdeling i Aalborg
Forskerne fra universitetet skal arbejde sammen med antennespecialisterne fra Molex' forskningsafdeling i Nørresundby og Infineon Technologies danske hovedkvarter i Aalborg, som har betydelig ekspertise i kommunikation via radiofrekvenser (RF). Den fjerde part i projektet er det amerikanske selskab WiSpry, der er en af verdens førende producenter af justerbare RF-løsninger til mobile platforme. WiSpry har hovedkvarter i Californien, men understreger sin interesse i det danske projekt ved at etablere en helt ny forsknings- og udviklingsafdeling i Aalborg.

- Mere fleksibel radio-teknologi vil give morgendagens mobile apparater maksimal ydeevne på mindre plads til en lavere pris. WiSpry's RF-tuner og sensorteknologi er specifikt udviklet til at give stor justerbarhed med høj præcision og let integration. Vi forventer, at SAFE-programmet vil dokumentere mulighederne i denne revolutionerende trådløse vision, og vi er begejstrede over at slutte os til verdensklasse-holdet i Aalborg, siger Dr. Arthur Morris, teknologichef i WiSpry.

Projektets officielle titel er "Smart Antenna Front End" (SAFE), og det erklærede mål er at udvikle teknologi-platformen til næste generations antenne- og RF-løsninger. SAFE-platformen skal medføre meget markante reduktioner i størrelsen, prisen og strømforbruget.

Kursskifte nødvendigt
Almindelige forbrugere har vænnet sig til, at mobile apparater konstant bliver mindre. Men ifølge professor Gert Frølund er de forventninger blevet sværere at indfri i takt med, at der er proppet nye teknologier og nye krav til modtagelse af radiobårne signaler ind i mobiltelefoner og andet bærbart udstyr.

- Vi har siden midten af 1990'erne kæmpet med at få mere og mere båndbredde ud af billige antenner, som skal dække et støt voksende antal mobile kommunikations-bånd og standarder. Det har øget størrelsen på antenne- og RF-delen, og det er et problem, fordi markedet efterspørger små apparater, siger han.

- Samtidig har det været nødvendigt at føje stadig flere byggeblokke til designet, og det truer systemernes effektivitet. Men nu går vi radikalt til værks og gør noget ved det helt fra bunden, lover Gert Frølund.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125