Dansk iværksætter klar til nyt solcelle-eventyr
Dansk verdenspatent inden for solenergi kan skabe et nyt industrieventyr på linje med vindmøllerne.
Prototypen er på vej til typegodkendelse, og den egentlige produktion begynder i Toftlund i Sønderjylland umiddelbart efter sommerferien. Virksomheden, der i dag beskæftiger knap 20 medarbejdere, venter i løbet af andet halvår at fordoble antallet af ansatte. Udviklingen af løsningen beløber sig indtil nu til godt 70 mio. kr.
Strøm sendes direkte ud i elnettet
Hemmeligheden bag konceptet er den måde, hvorpå solcellerne indbyrdes er forbundet til en styring, der igen er knyttet til en inverter. Det gør det muligt at omdanne jævnstrømmen til vekselstrøm, og dermed sende den direkte ud i det almindelige elnet. Den enkelte bruger får altså strømmen leveret fra eget anlæg, mens eventuel overskydende strøm sendes ud i det offentlige net, hvor det afregnes til dagspris.
De enkelte solcellepaneler på to gange en meter kan sættes sammen til individuelle løsninger ved hjælp af et ”plug and play”-system. Det muliggør løsninger, der kan tilpasses private, boligselskaber, landbrug og industrivirksomheder.
Netop den indbyrdes forbindelse mellem solcellerne gør, at SunSil har løst problemet med nedfaldne blade, mågeklatter og skyggen fra træer og skorstene. I et traditionelt anlæg kan et enkelt eller to nedfaldne blade betyde, at et helt solcellepanel falder ud. Det sker ikke i SunSils løsning. Her er det blot de solceller, der direkte er dækket af bladet, der holder op med at producere energi. Resten af panelet fungerer. Det betyder, at SunSils løsning per år leverer mellem 30 og 40 % mere energi end standardløsninger.
Automatisk produktionslinje
SunSil vil i 2010 producere 1.000 systemer på virksomheden i Toftlund. I 2011 planlægger man at tage en automatisk produktionslinje i brug og derved øge antallet til 50.000 paneler svarende til en effekt på 15 Megawatt. I 2016 når produktionen op på en halv million med en total effekt på 150 Megawatt.
99 % af produktionen ventes i første omgang eksporteret til Tyskland og det sydlige Europa, hvor de klimatiske forhold gør det endnu mere rentabelt at investere i solcelleteknologi.
Bag SunSil står en gruppe institutionelle og private investorer med iværksætteren Erik Hansen i spidsen.