23948sdkhjf

Nyt center til hands-on udvikling af droner

SDU’s dronecenter åbner et nyt DroneLab i Odense Lufthavn med værksteder. Det giver langt bedre muligheder for at udvikle og teste droner

Syddansk Universitets dronecenter åbner til september et stort udviklingsmiljø, DroneLab, i Odense Lufthavn, også kaldet H.C. Andersen Airport. På dronecentrets kommende laboratorier vil man kunne udvikle prototyper af droner. Samtidig vil centret give testmuligheder, som man ikke har haft før.

- Vi vil få meget bedre muligheder for at teste vores droner i hangaren, end på universitetet. Samtidig vil vi kunne testflyve ude på lufthavnens arealer efter aftale, og vi vil kunne teste meget større droner, siger Brad Beach, der er centerleder for Syddansk Universitets Dronecenter, som hører hjemme på Mærsk McKinney Møller Instituttet.

Brad Beach viser det 540 kvadratmeter store hangarrum, som vil give plads til avancerede eksperimenter med droner.

Grunden til at lufthavnen kan give god plads til droneflyvning, er, at flytrafikken er begrænset til nogle charterflyvninger og til private flyvninger.

- Det vil være sikkert at komme her og afprøve sine droner. Der er større åbenhed i danske lufthavne for at give plads til droner, og det vil nogle af de store flyvirksomheder forhåbentlig se som en god mulighed, siger Brad Beach, der selv er amerikaner.

Laboratorier og værksted

Der bliver indrettet plast- og kompositlaboratorier samt værksted til at montere droner med elektronik og udstyr.

Brad Beach drømmer om, at der om nogle få år blomstrer et stort dronemiljø op på den flade slette ved lufthavnen, og at dronevirksomheder opbygger deres udviklingsafdelinger i lufthavnen.

I første omgang inviterer dronecentret virksomheder til at komme og benytte centrets laboratoriefaciliteter.

- Centret bliver åbent for alle virksomheder, der vil udvikle og teste deres droner. Selvfølgelig vil de skulle betale et beløb for at bruge faciliteterne. Vi regner med at åbne til september, siger Brad Beach.

Dronecentret vil i den forbindelse gerne høre fra interesserede virksomheder, hvilke faciliteter de især vil være interesserede i.

- Vi vil gerne høre fra virksomheder, om hvilket udstyr de er interesseret i, og om det for eksempel er materialetest, modeludvikling eller skridtet fra prototype til storskala produktion, som de er interesseret i, siger lektor Dylan Cawthorne, der står i spidsen for at udstyre laboratorierne.

H.C. Andersen Airport blev sidste år udnævnt til "international dronelufthavn", og dermed en lufthavn, hvor det skal være nemt at teste og afprøve droner.

Investering på 35 mio. kr.

Det ny dronecenter repræsenterer en investering på 35 mio. kroner. Det fordeler sig på 15 millioner kroner fra uddannelses- og forskningsministeriets pulje til droneforskning, samt 20 mio. kroner fra Syddansk Universitet.

Regeringen satte i efteråret en ambitiøs dronestrategi i værk som blandt andet udpegede HCA Airport som testfacilitet.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078