Grønlands første brintanlæg indviet
H2 Logic har udviklet og leveret brintanlægget, som ejes og drives af det nationale energiselskab Nukissiorfiit.
Formålet med testanlægget er at få erfaring med både produktion, transport og brug af brint som energibærer, og dermed undersøge mulighederne for at bruge brint til at øge mængden af vedvarende energi i Nukissiorfiits produktion.
Bedre udnyttelse af kapacitet
- Store dele af året har vi en uudnyttet kapacitet på det vandkraftværk, som forsyner os her i Nuuk. Ideen er at anvende denne kapacitet til at producere strøm til at spalte vand til brint og ilt i dette testanlæg, forklarer energidirektør Svend Hardenberg.
Omkring 60 % af den energi – el og varme – Nukissiorfiit producerer til hele landet, kommer i dag fra vandkraft. Den resterende del produceres ved brug af dyr og forurenende diesel. Især de mindre byer og bygder er afhængige af dieselkraft, hvor flere af dem ikke har mulighed for etablering af vandkraft eller anden form for vedvarende energi i større skala.
Hertil kommer, at dieseldrevet energiproduktion bruges som reserve i de byer, som i dag bliver forsynet med energi fra vandkraftværker.
Fremtidsmuligheder
Med fortsat udvidelse af produktionskapaciteten med vandkraftværker i kombination med en satsning på brint og brændselsceller kan det på længere sigt være muligt for Nukissiorfiit helt at undgå anvendelse af diesel til el- og varmeproduktion.
Ligeledes vil brint kunne anvendes som brændstof i transportsektoren, og med de betydelige vandkraft-potentialer landet rummer, kan eksport af brint også være en mulighed i fremtiden.
De næste faser af projektet er allerede under planlægning. En af ideerne går på enten at distribuere brint fra anlægget ud til en nærliggende bygd eller alternativt helt at flytte anlægget, som netop er designet til at kunne flyttes, rundt efter behov.