Århus-ingeniører opfinder trådløs batterioplader
Undervisere og studerende fra Ingeniørhøjskolen i Århus har udviklet en teknologi, der kan overføre elektrisk energi gennem luften og oplade batteriet i en håndholdt computer uden at koble computeren til stikkontakten.
Han har sammen med tre studerende fra ingeniøruddannelsen i informations- og kommunikationsteknologi brugt efteråret på at udvikle en prototype på den trådløse oplader, der indtil videre har form af en ring af kobbertråde med en diameter på 30 centimeter. Ringen sender strømmen til en lille spole, som er indbygget i den håndholdte computer.
Teknik kendes fra stemmegafler
- Systemet udnytter den såkaldte magnetiske resonans, som også kendes fra akustik. Hvis man holder en vibrerende stemmegaffel ved siden af en anden stemmegaffel, sker der en akustisk kobling, så stemmegaflen begynder at vibrere i takt med den første. I vores oplader er det bare strømmen, der overføres gennem luften fra den ene spole til den anden, siger Jørgen Nybo.
Flere forskere i udlandet har lavet forsøg med magnetisk resonans til opladning, men der er kun få praktiske anvendelser af princippet i praksis.
Et af de få eksempler på kommerciel anvendelse er opladning af mobiltelefoner med en elektrisk "musemåtte", som telefonen lægges på. Denne teknologi kræver dog, at telefonen rører musemåtten fysisk.
Udviklet til håndledscomputer
Prototypen på den trådløse oplader kan indtil videre overføre en strømstyrke på 300 mA, hvilket er nok til at oplade en lille håndholdt computer i løbet af en nat. Opladeren er i første omgang lavet til en håndledsbåret computer til ældre mennesker, som er udviklet i regi af Ingeniørhøjskolens videnscenter Sundhedsteknologier i Hjemmet.
- Computeren overvåger den ældres helbred og fungerer som alarmknap, og derfor skal den bæres døgnet rundt af den ældre uden at skulle oplades hele tiden. Her er den trådløse opladning en perfekt måde at løse problemet på, eksempelvis ved at opladeren indbygges i madrassen, så computeren lader op om natten, siger Jørgen Nybo.
Den trådløse oplader planlægges også at blive anvendt i andre sundhedsteknologier til ældre udviklet i Ingeniørhøjskolens videnscenter, så den ældre eller plejepersonalet ikke skal huske at skifte batteri en gang i døgnet, som det er tilfældet for de fleste apparater i dag.