23948sdkhjf

Schneider Electric slukker lyset på Christiansborg

Schneider Electric har efter en testperiode på fire måneder vundet entreprisen på levering af tusind bevægelsessensorer til opsætning på Christiansborg.
Lyset slukkes aldrig helt på Christiansborg Slot – for med rundt regnet 1.200 ansatte vil der altid være en lampe tændt et eller andet sted på borgen.

Og det er der i og for sig intet problem i – bare lampen lyser for nogen. Står den tændt og glemt tilbage, er det spild af penge. Derfor har Folketinget indledt et energispareprojekt, der skal sætte el-regningen på skrump.

Schneider Electric vandt lysstyringsprojektet
Efter at have testet sensorløsningerne i tre-fire måneder blev tre typer udvalgt og kom i udbudsrunde. Løsningen fra Schneider Electric var en af dem, der bestod.

Lysstyringsprojektet består i sin enkelthed i, at der rundt om på gange, i kontorer, tekøkkener, toiletter mm. sættes sensorer op, som registrerer, når der er bevægelse i rummet. Derved tændes lyset automatisk, når et rum befolkes og slukkes, når det forlades igen.

Derudover er der dagslysstyring på udvalgte steder, som sikrer, at lyset i rummet kun tændes, hvis lyset kommer under et vist niveau.

Bevægelsessensor til eksamen
Kort sagt handler det om, at Folketinget ønsker at opføre sig fornuftigt og ikke bruge mere energi end højst nødvendigt. Det er først og fremmest et spørgsmål om at spare på budgettet, men derudover er det en ekstra gevinst, at det også kommer miljøet til gode.

Christiansborg er et rigtigt slot med et utal af gange, kamre, sale og rum. Derfor ender antallet af bevægelsessensorer, der skal sættes op på omkring de tusind. Men at det blev Lauritz Knudsen-sensoren fra Schneider Electric, der blev udvalgt til projektet, var langt fra en selvfølge:

– Vi startede med at lave et pilotprojekt på seks-syv kontorer. Der blev sat forskellige sensorløsninger op af forskelligt fabrikat, så vi kunne teste, hvilke der bedst matchede brugernes behov. Derudover havde pilotprojektet også til formål at få brugernes syn på løsningerne samt give dem en forståelse for, hvad det var, vi var i gang med – vi ville gerne have, at de forstod meningen bag, fortæller Francesco Morelli, der er rådgivende ingeniør fra ingeniørfirmaet Esbensen Morelli.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066