23948sdkhjf

Ny supercomputer på DTU sikrer grøn forskning

Et nyt storstilet forskningsinitiativ på DTU, som skal sikre Danmark en førerposition inden for bæredygtig energi, har netop fået Danmarks hurtigste supercomputer.
Det nye forskningsinitiativ på DTU, Catalysis for Sustainable Energy (CASE), har netop taget en helt ny supercomputer fra Hewlett-Packard i brug. CASE skal udvikle fremtidens teknologier inden for omdannelse og lagring af vedvarende energier, og initiativet får nu gavn af Danmarks hurtigste supercomputer, som ved højeste belastning kan udføre 45 billioner regneoperationer i sekundet (45 teraflops). Det er knap tre gange hurtigere end Danmarks hidtil hurtigste computer, som står hos DMI, og den vil sandsynligvis være at finde på Top500-listen over de hurtigste supercomputere i verden, når den udkommer i november.

Skal holde Danmark i front på klimavenlige teknologier
CASE blev indviet i september i år på grundlag af en trecifret millionbevilling fra Videnskabsministeriet, og computersimuleringer foretaget på den nye supercomputer spiller en meget vigtig rolle i forskernes arbejde. På sigt skal den nye kæmpecomputer være med til at sikre Danmark en international førende rolle inden for bæredygtige energiformer.

- Den forskning, som vi laver i CASE, er grundlæggende for meget af den teknologi, der skal anvendes i fremtidens bæredygtige brændstoffer og drivmidler. Men for at vi kan nå dertil i vores forskning, er det dog helt essentielt, at vi har adgang til vores helt eget supercomputersystem. Det teoretiske arbejde er meget komplekst, og vi har derfor brug for en enorm computerkraft, hvor vi har mulighed for at køre vores teoretiske simuleringer og afprøve vores modeller, fortæller lederen af CASE-projektet, professor Jens K. Nørskov.

Efterspurgt regnekraft
Den nye supercomputer er finansieret på en bevilling fra Dansk Center for Scientific Computing (DCSC) i fællesskab med CASE-projektets egne midler. It-chef, ph.d. Ole Holm Nielsen, der er ansvarlig for driften af det nye HP-supersystem og koordineringen af de mange beregningsopgaver, fortæller:

- Med det nye supercomputersystem fra HP har vi fået en skræddersyet computerløsning, der er et fremragende instrument til at understøtte forskningen i CASE. Vi er selvfølgelig lidt stolte af, at vi nu administrerer Danmarks hurtigste computer, men det væsentligste er, at vi har haft et udtalt behov for regnekraft, der nu langt hen af vejen er løst. I de knap fire uger, computersystemet har været i fuld drift, har den kørt ubeklageligt med 100 % belastning.

Stigende efterspørgsel efter supercomputere i Danmark
HP oplever en stigende efterspørgsel efter supercomputersystemer fra både offentlige organisationer og private virksomheder. Business Unit Manager Karl Hansen, HP, uddyber:

- Vi har det seneste år leveret lignende løsninger til store danske industrivirksomheder, og vi er igennem DCSC også i dialog med andre universiteter i Danmark, som ligeledes har brug for potent regnekraft. Jeg synes, det er interessant, at de største danske virksomheder er begyndt at investere i de helt store maskiner til deres forsknings- og udviklingsafdelinger for at være helt fremme på teknologifronten.

Kilde: HP - http://www.hp.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109