23948sdkhjf

IPC-standard til kvalitetssikring i elektronikvirksomheder – nu på dansk

Den vigtige IPC J-STD-001D-standard, der anvendes til kvalitetssikring af elektriske og elektroniske produkter er nu oversat til dansk.
Med IPC J-STD-001D-standarden får alle danske elektronikleverandører muligheden for et kvalitetsløft. Standarden sørger for, at elektronikvirksomheden leverer den samme kvalitet hver gang, da der er lagt vægt på detaljerede beskrivelser af alt lige fra materialer til loddeprofiler. IPC J-STD-001D standarden er oversat til dansk af konsulent- og uddannelsesvirksomheden HYTEK. Oversættelsen er sket i samarbejde med tre stærke kræfter fra elektronikbranchen – B&O, Flextronics, og Kai Toft Elektronik. Som repræsentanter for elektronikbranchen har de alle en god forståelse for, hvad standarden kan gøre for danske elektronikvirksomheder:

- Producerer en virksomhed efter IPC J-STD-001D standarden klasse 3, er der mange ting, som virksomheden pålægges at gøre for at overholde kvalitetskravene. Blandt andet skal virksomheden dokumentere hele vejen igennem, at den gør som foreskrevet i standarden. I starten kan det godt opfattes som en tung byrde, men når det først er implementeret, er det til gavn for alle, siger Mona Johannesen, Flextronics, Skive.

Processtyring er nøgleord
Nøgleord for IPC J-STD-001D standarden er processtyring, der er med til at løfte en produktion til at levere den samme kvalitet hver gang. Det giver produkterne en pålidelighed, som efterspørges af kunderne. Pålideligheden ønskes i produkter fra danske såvel som udenlandske elektronikvirksomheder:

- På danske virksomheder ser man typisk ikke ret mange kvalitetsproblemer i produktionerne, men nogle udenlandske leverandører halter lidt efter. Standarden giver kunderne sikkerhed for et godt og pålideligt produkt, uanset hvor i verden det er produceret, siger Turi Bach Roslund, B&O.

Sminkede lig kan undgås
Af de standarder, som findes til elektronikbranchen, er IPC J-STD-001D meget beskrivende og udførligt i instruktionerne. Til sammenligning fremhæver Søren Træholt, Kai Toft Elektronik, IPC-standarden IPC-A-610D, der udelukkende ligger vægt på det visuelle:

- Forskellen mellem de to standarder er, at vælger en virksomhed at producere ud fra IPC-A-610D kan resultatet blive ”sminkede lig” – altså et produkt som ser ud som det skal, men som kvalitetsmæssigt mangler alt. Det kan ikke lade sig gøre med IPC J-STD-001D, for følger virksomhederne den, ser slutresultatet ikke alene rigtigt ud, men det fungerer også, som det skal, forklarer Søren Træholt. Han bakkes op af Alex Christensen, HYTEK, der siger, at med IPC-A-610D kan virksomheden lave acceptable lodninger, men med IPC J-STD-001D kan virksomheden lave acceptable og pålidelige lodninger. Det giver produkterne bedst mulige vilkår for en ordentlig levetid.

Standarden skal kendes i hele virksomheden
IPC J-STD-001D er udviklet til brug på et lettere overordnet niveau i virksomheden. Det betyder dog ikke, at operatørerne ikke bør lære den at kende:

- Som udgangspunkt er det vigtigt, at alle i virksomheden kender til den standard, der produceres efter. Nogle virksomheder vælger dog at benytte sig af både IPC J-STD-001D og IPC-A-610D. På sådanne virksomheder er teknikeren nok den, som vil bruge IPC J-STD-001D standarden mest, siger Mona Johannesen, Flextronics, Skive.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.147