23948sdkhjf

Robotter med følelsen af menneskehud

Ny tværfaglig ph.d.-afhandling undersøger, om robotter lavet af silikone ændrer vores måde at interagere med dem på.

Man tager en halv uddannelse til elektroingeniør, tilsætter en bachelorgrad i fysik og lader den simre med en bachelor- og kandidatgrad i kunsthistorie.

Så får man Jonas Jørgensen fra IT-Universitetet i København, der netop er ved at lave en ph.d.-afhandling om, hvad der sker i relationen mellem mennesker og robotter, når robotten er lavet af silikone og ikke metal.

- Silikonematerialet ændrer robottens udseende og måde at bevæge sig på, og jeg er interesseret i at finde ud af, hvad disse æstetiske aspekter betyder for vores forestilling om, hvad robotterne kan og skal hjælpe os med, siger Jonas Jørgensen.

I afhandlingen forener han sine uddannelsesmæssige baggrunde til at lave en tværfaglig undersøgelse af de nye muligheder, der opstår mellem menneske og maskine, når man justerer lidt på maskinens konstruktion.

- Robotter af plast og metal har en meget mekanisk måde at bevæge sig på, hvorimod silikonematerialet tillader blødere bevægelser og udseende. Det giver nye muligheder for anderledes interaktioner mellem robotter og mennesker, og derfor skal vi se på de bløde robotter med nye øjne og med andre formål for øje, siger Jonas Jørgensen.

”Som at holde et menneske i hånden”
Robotterne er lavet af silikonetypen Ecoflex, der er blødt og elastisk og derfor kan give sig under påvirkning af lufttryk. Elasticiteten ligger inden for det samme spektrum som menneskehud, hvilket gør, at robotten føles ligesom at holde et andet menneske i hånden, som Jonas Jørgensen udtrykker det.

Materialet giver robotten fleksible og flydende bevægelser til forskel fra de mere mekaniske bevægemønstre, som robotter i stål har. Det åbner for nye muligheder for udviklingen af kollaborative robotter, fordi der sikkerhedsmæssigt heller ikke er de samme restriktioner for at arbejde med silikonerobotter som med konstruktioner af jern og metal.

- De bløde robotter kan bøje og give sig, og det åbner for en endnu tættere kontakt mellem menneske og maskine. De bløde robotter har simpelthen ikke den fysiske formåen til at beskadige et menneske, siger Jonas Jørgensen.

Spændende eller ulækkert?
Hans afhandling kan blive vigtig for fremtidens diskussion om, hvor robotterne skal løse opgaver med og omkring mennesker. Associationen til robotten er nemlig en vigtig faktor for, om samarbejdet bliver en realitet.

- Det kan være altafgørende for interaktionen, om vi synes, det føles spændende eller ulækkert, at robotten er blød og føles som menneskehud. Hvilken oplevelsen er det for eksempel at få et bad af en blød robot, og er det noget, de potentielle brugere vil acceptere, eller skal vi droppe ideen på forhånd, siger Jonas Jørgensen.

Jonas Jørgensen forventer af afslutte sin ph.d.-afhandling i slutningen af 2018.

Fakta:

  • Ph.d.-studerende ved Institut for Digital Design på IT-Universitet i København.
  • Har kortvarigt læst til elektroingeniør og har en bachelorgrad i fysik, samt en bachelor- og kandidatgrad i kunsthistorie.
  • Undersøger hvordan robotter formet i bløde materialer ændrer interaktionen med mennesker.
  • Forventer at afslutte sin afhandling i slutningen af 2018.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079