23948sdkhjf

Nyt materiale til nanoskala-computerchip

Dansk-kinesisk forskningssamarbejde viser, at ledninger i nanostørrelse af organiske materialer kan blive alternativ til materialet silicium i computerchip. Opdagelsen er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Advanced Materials.
Nanokemikere fra Nano-Science Center, Kemisk Institut ved Københavns Universitet og Chinese Academy of Sciences har fremstillet elektriske kontakter i nanostørrelse af organiske og uorganiske nanoledninger. I kontakten har de krydset ledningerne som Mikado-pinde og koblet flere kontakter sammen i et elektrisk kredsløb. På den måde har de fremstillet prototype computerelektronik i nanoskala.

Alternativ til silicium computere
I dag er grundstenen i vores computere, mobiltelefoner og andre elektroniske apparater silicium-transistorer. En transistor er i princippet en tænd- og slukkontakt, og på hver eneste computerchip sidder der millioner af små transistorer. Men vi er ved at nå grænsen for, hvor små vi kan lave transistorer af stoffet silicium. Vi bruger allerede forskellige organiske materialer i for eksempel fladskærme som OLED (Organic Light Emitting Diode). De nye resultater viser, hvor små og avancerede apparater vi i fremtiden kan fremstille af organiske materialer.

- Det er lykkedes os at sætte flere transistorer, som består af organiske nanoledninger, sammen i et apparat. Det er et vigtigt skridt mod, at vi i fremtiden kan basere elektriske kredsløb på organiske materialer i stedet for den silicium-baserede teknologi, vi kender i dag. Det giver os mulighed for lave computere på nye måder i fremtiden, siger Thomas Bjørnholm, leder af Nano-Science Center, Kemisk Institut.

Dansk-kinesisk nanoelektronik
Forskerne har brugt organiske nanoledninger kombineret med tin oxid nanoledninger i et såkaldt hybrid kredsløb. Som i et Mikado spil krydser de nanoledningerne i et apparat, der består af fire-seks aktive transistorenheder. Apparaterne har en lav operationel strøm, høj mobilitet og god stabilitet, hvilket er nødvendigt for, at materialet er en konkurrent til silicium.

Professor Wenping Hu fra Chinese Academy of Science er begejstret for resultaterne:

- Dette arbejde er det første store resultat af vores samarbejde med forskerne fra Københavns Universitet. Det er et godt grundlag for vores nye dansk-kinesiske grundforskningscenter for molekylær nanoelektronik, og det understreger, at vi kan komplementere hinanden og sammen opnå spændende og vigtige resultater.

Kilde: Københavns Universitet - http://www.ku.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093