23948sdkhjf

Ingeniørhøjskolen udvikler effektiv og intelligent robotstøvsuger

En robotstøvsuger som ikke skræmmer de ældre, og som gør bedre rent samtidig med, at den sparer tid og energi på støvsugningen – det er tankerne bag to ingeniørstuderendes afgangsprojekt fra Ingeniørhøjskolen i Århus.
Med afsæt i modeltypen Roomba 560 har de forbedret den robotstøvsuger, der blandt andet bruges i ældreplejen i Århus Kommune.

- Selvom det er en eksamensopgave, er det også en fantastisk arbejdsproces, for vi kan jo mærke værdien af vores arbejde. Vores version af en robotstøvsuger er ikke bare bedre til at gøre rent, den bruger også mindre energi, og så kan den programmeres til at arbejde, selvom dens ejer ikke er hjemme, og det er da godt for de, der måske frygter at falde over den, når den støvsuger, siger ingeniørstuderende Adem Ziyanak.

Børstehoved fungerer som tæppebanker
Adem Ziyanak er sammen med Benjamin Anders Olsen i fuld gang med at lægge sidste hånd på deres afgangsprojekt på diplomingeniøruddannelsen til maskiningeniør. De har blandt andet udviklet et mere effektivt børstehoved, der udover børstehår består af aflange gummistykker af 2-3 cm. længde.

- Vores børstehoved opsamler mere støv, fordi de små gummiklapper nærmest tæppebanker gulvtæppet, når støvsugeren kører over gulvet. Og samtidigt sker der et større sug, når børstehovedet roterer på grund af børsternes placering. Vi har også lavet en større skuffe til opsamlingen af støvet, og det er en fordel for brugerne, når robotstøvsugeren ikke skal tømmes så tit, siger Benjamin Anders Olsen.

I et grupperum på Ingeniørhøjskolen har de studerende, især med havregryn, testet deres model på både linoleum og gulvtæppe. Og udover et meget rent grupperum, viser testresultaterne, at de studerendes model opsamler 92,5 % af al skidt, hvor den oprindelige model kun opsamler 84,6 %. Og hvis de studerende øger den oprindelige sugeeffekt fra 5 watt til 35 watt kan støvsugeren yderligere samle 97,5 % af skidtet.

- Selvom vi hæver robotstøvsugerens sugeeffekt, vil den ikke bruge mere energi, hvis vi samtidig får programmeret den til at køre mere planmæssigt. Den oprindelige model kører fx 15 gange over det samme sted i stedet for blot en-to gange. I en stue på fx 33 kvadratmeter vil det kunne nedsætte rengøringstiden med 65 %, siger Adem Ziyanak.

Kilde: Ingeniørhøjskolen i Århus - http://www.iha.dk

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078