23948sdkhjf

International hæder til dansk rumforsknings førstemand

Eigil-Friis Christensen, der er direktør for Danmarks nationale institut for rumforskning, DTU Space, er blevet tildelt to internationale hædersbevisninger af sine videnskabelige kolleger for sit enestående bidrag til forståelsen af Jordens fysik.
Kolleger i den Europæiske Geofysiske Union (EGU) har tildelt Eigil Friis-Christensen den såkaldte Petrus Peregrinus fortjenstmedalje for hans ”fundamentale bidrag til vores viden om Jordens magnetfelt fra rummet”. Hvert år uddeles denne medalje til to topforskere, som har leveret enestående videnskabelige bidrag inden for forståelsen af Jordens magnetfelt og dets udvikling.

Kollegerne i den Amerikanske Geofysiske Union (AGU) har besluttet at udnævne Eigil Friis-Christensen til ”Fellow” på baggrud af hans “banebrydende interdisciplinære forskning og multi-nationale lederskab vedrørende initieringen af nye rummissioner”. Dermed bliver han en del af et meget eksklusivt selskab af verdens allerbedste forskere, der alle har leveret fremragende videnskabelige bidrag inden for studiet af Jordens fysik. Kun én ud af hver tusinde forskere i AGU opnår hvert år den ære at blive udnævnt til Fellow.

I Danmark har Eigil Friis-Christensen som videnskabelig projektleder for Ørsted-satellitten haft en betydelig andel i den forskningsmæssige succes, som den første danske satellit har skabt. Arbejdet med Ørsted skabte grundlaget for, at det europæiske rumsamarbejde ESA - efter forslag fra Eigil Friis-Christensen - besluttede at realisere et dansk forslag til en ny satellitmission, Swarm, der skal flyve i Ørsteds fodspor. Swarm består af en konstellation af tre satellitter, der fra 2011 skal kortlægge Jordens foranderlige magnetfelt med hidtil uset præcision. DTU Space har leveret nøgleinstrumenter til satellitterne og vil spille en videnskabelig hovedrolle i missionen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11