Axcon bag nyt klyngesamarbejde
Små danske elektronikvirksomheder mangler god adgang til faciliteter og kandidater med speciale i digitalelektronik på printkortniveau. Udviklingshuset Axcon får nu Vækstforums opbakning til et klyngeinitiativ, der skal samle danske kompetencer og øge konkurrenceevnen.
Det er i hvert fald erfaringerne fra udviklingshuset Axcon, der gennem sit store netværk i elektronikbranchen kender både til dansk elektronikindustris stærke og svage sider.
- Vi ved, hvor der skal sættes ind, hvis vi skal udnytte potentialet i den danske elektronikindustri fuldt ud. Det drejer sig blandt andet om adgang til de rigtige værktøjer og fokus på uddannelse af ingeniører med de rette specialer, siger Rolf Østergaard, direktør i Axcon.
Axcon har derfor været primus motor på at samle elektronikbranchens kompetencer i et klyngeinitiativ, som Vækstforum Hovedstadsregionen har medtaget i sit initiativkatalog som et fireårigt projekt med et budget på 30 mio. kr.
Initiativerne skal blandt andet bestå i opbygning af relevante laboratoriefaciliteter, som kan sikre virksomhederne adgang til og rådgivning omkring brug af moderne måleudstyr og simuleringsværktøjer, samt etablering af erhvervs- Ph.d.er og andre uddannelsesmæssige aktiviteter.
- Hvis elektronikbranchen skal bevare sin konkurrenceevne, skal vi meget forenklet sagt have videregående digitalelektronik tilbage i fokus – også på ingeniørstudiet. Elektronik på printkortniveau skal tages seriøst, da det er grundlaget for vores brede skare af små globale nichevirksomheder, siger Rolf Østergaard.
Stor omsætning i elektronikindustrien
Elektronikindustrien er målt på omsætning den tredjestørste industribranche i Danmark kun overgået af maskin- og fødevareindustrien og dækker ca. 1 % af det globale marked.
Kendetegnende for branchen er, at den primært består af nicheproducerende små og mellemstore virksomheder, som netop på grund af det høje danske uddannelsesniveau formår at konkurrere på det globale marked. Dette til trods for at de ikke altid har det seneste up-to-date udstyr og ikke har mulighed for interne uddannelsesforløb.
For at Danmark kan opretholde konkurrencedygtigheden og den globale position, er det nødvendigt at styrke samspillet mellem virksomheder og forsker- og uddannelsesmiljøer, samt sikre adgang til udstyr og uddannelse.
Projektpartnere
Partnere med tilsagn om deltagelse: DELTA, DTU Fotonik, DTU Elektro, DTU Informatik, DI/ITEK, Copenhagen Plus og Axcon. Projektets lead-partnere vil være DELTA og DTU på hhv. virksomheds- og uddannelsessiden.
Projektet er rettet mod alle danske elektronikvirksomheder, og forventes at blive sparket i gang for alvor til sommer.
Kilde: Axcon - http://www.axcon.dk