23948sdkhjf

Rapport: EU's milliardstøtte til forskning skal gøre mere gavn

Europæiske forskeres resultater skal gøre mere gavn i samfundet, og erhvervslivet skal inddrages i forskningen på en smartere måde, så ny viden i højere grad end hidtil bliver omsat til nye løsninger og produkter. Det anbefaler en international ekspertgruppe.
Prodekan Lene Lange fra Aalborg Universitet og 14 højtstående kolleger fra resten af Europa har som medlemmer af ekspertgruppen haft til opgave at vurdere udbyttet af det såkaldte FP6 rammeprogram, som havde et samlet budget på svimlende 17,5 mia. euro (godt 130 mia. kr.) fra 2002 til udgangen af 2006. Spørgsmålet om hvorvidt den massive støtte har givet tilstrækkelige resultater, bliver besvaret med et ”nej, ikke helt”.

Ekspertgruppen understreger, at støtten har styrket europæiske forskningsmiljøers konkurrencedygtighed, og at den fælles satsning har skabt videnskabelige, industrielle og sociale resultater, som umuligt kunne være nået via mere spredte initiativer i de enkelte medlemslande. Men eksperterne sætter samtidig fingeren på en række svagheder i den hidtidige indsats. Blandt den netop offentliggjorte rapports konklusioner er:
  • At der er brug for øget fokus på kommercialisering af forskning, så ny viden bliver taget i anvendelse. Netop på dét punkt halter Europa efter USA, og samtidig truer skærpet konkurrence fra Kina, Indien og andre vækstøkonomier.
  • At Europa bør åbne sig langt mere mod omverdenen i tværdisciplinær forskning og andre oplagte globale samarbejder, end der hidtil har været tradition for. Paradoksalt nok har forsøgene på at knytte europæiske forskere tættere sammen stik mod hensigten været med til at fjerne det globale fokus.
  • At der er hårdt brug for at gentænke, hvad højteknologi egentlig er, når det er kriteriet for at få støtte. I nogle tilfælde betyder fokuseringen på højteknologi i eksisterende forstand, at ellers oplagte områder bliver forbigået, selv om det netop er dér, der kan skabes resultater og arbejdspladser. Det gælder eksempelvis på energiområdet.
  • At små og mellemstore virksomheders deltagelse er vigtig, men eksisterende formler for hvordan de inddrages i EU's rammeprogrammer fungerer ikke optimalt.

Ifølge prodekan Lene Lange kan konklusionerne få stor betydning for fremtidige EU-satsninger, og dermed også for danske forskere og virksomheder.

- Resultaterne af Europas fælles forskningsindsats skal ud og bruges. Europa skal bidrage mere til løsning af verdens vigtige problemer, og derfor skal den fælles forskning fokuseres, så den skaber mere relevant viden. Vi argumenterer for, at Europa skal være bedre gearet til at bygge ny forretning på ny viden, så forskningsresultaterne bliver udnyttet. Det kræver mere samarbejde og en langt mere tværdisciplinær og tværinstitutionel indsats, end vi hidtil har praktiseret. Forskerne må sikre sig, at deres arbejde er værdifuldt for det omgivende samfund, og at de inkluderer relevante industripartnere, så vejen er åben for kommercialisering. Heldigvis er det også den retning, danske universiteter bevæger sig i, så vi er på sporet, mener Lene Lange.

Kilde: Aalborg Universitet - http://www.aau.dk

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094