23948sdkhjf

Danske virksomheder skal oppe sig

De kommende måneder er altafgørende for firmaer, der vil have del i igangværende big science-projekter som ESS og MAX IV

Allerede nu skal potentielle leverandørvirksomheder gøre en aktiv indsats for at blive en del af opbygningen af de kommende beamline- og instrumentprojekter hos Big Science-faciliteterne i Lund. Dette blev nævnt igen og igen ved Danish Instruments for Big Science (DIBS) som blev afholdt i uge 4 på DTU i Lyngby.

Til dette års DIBS blev de to danske instrumentleverancer til ESS, Heimdal og Bifrost, præsenteret for de deltagende. Begge instrumenter er bevilliget 100 mio. kr. til konstruktion og søger derfor efter danske virksomheder til forskelligartede leverancer.

Både Heimdal og Bifrost er i de indledende udviklingsfaser. I starten af sommeren skal budget og designplan fremlægges for ESS, inden opbygningsfasen af instrumenterne går i gang. 

- Vi får brug for både ingeniørkompetencer og levering af konkrete dele til opbygningen af instrumentet. Derfor deltager vi i arrangementer som DIBS, hvor vi kan møde industrien, siger Mogens Christensen fra Aarhus Universitet, som er projektleder på Heimdal.

Mange levenracer til Lund
Også MAX IV er i gang med opbygningen af den danske beamline DanMAX (svarende til et instrument på ESS). Projektet finansieres i et samarbejde mellem Uddannelses- og Forskningsministeriet, KU, AU og DTU, samt af Region Hovedstaden, Region Midtjylland og MAX IV.

Til DIBS fremhævede Christoph Quitmann, direktør hos MAX IV, de danske og svenske leverandører som røntgenfaciliteten allerede samarbejder med og roste den danske regering for en seriøs strategi for det fremtidige arbejde med de lokale faciliteter.    

DanMAXs opbygning kommer til at kræve en række industrielle leverancer såsom optikkomponenter, højpræcisions mekaniske dele og positioneringssystemer, robotarm, vakuumkomponenter, goniometers eller CCD-kameraer.

Lokale faciliteter en gevinst for danske leverandører
Det europæiske Big Science-marked har traditionelt koncentreret sig om den sydlige del af Europa, med de fleste faciliteter placeret i Frankrig, Schweiz og Sydtyskland. Med opbygningen af MAX IV og ESS i Lund, samt European X-FEL i Hamburg er der nu åbnet for en lokal leverandørbase for virksomheder i de nordlige lande.   

- Det betyder meget for folkene på Big Science-faciliteterne, at de kender deres leverandører godt, både i forhold til de ydelser de tilbyder og deres måde at arbejde på. Da de nye faciliteter er placeret tæt på Danmark, er det en oplagt mulighed for virksomhederne at skabe dette nære forhold, siger Juliette Forneris, netværksleder i BigScience.dk      

Virksomheder, der er interesserede i at samarbejde med instrumentbyggerne, kan kontakte BigScience.dk, der vil formidle kontakten videre til de relevante kontaktpersoner på universiteterne.

DIBS er et årligt arrangement, hvor industrien og universiteterne mødes for at dele viden omkring igangværende Big Science-projekter. DIBS er arrangeret af DTU, Aarhus Universitet og Københavns Universitet og BigScience.dk.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078