23948sdkhjf

- Før var det mere hånden til munden

HP Elektronik Montage har taget springet og etableret en professionel bestyrelse. Selvom processen kan være lang og krævende, er det det hele værd, lyder det fra firmaets ejer

Med små to år på bagen har den professionelle bestyrelse i HP Elektronik Montage i Ballerup bevist sit værd. I stor stil. Direktør og medejer Tommy Petersen og bestyrelsesformand Tau Steffensen fortæller her om erfaringerne og faldgrupper i processen med at etablere en professionel bestyrelse. For faldgrupper er der, når et mindre, ejerledet firma tager det store spring, som giver udefrakommende adgang til maskinrummet og beslutningerne.

Ejerledere er for størsteparten gjort af et særligt stof. De kender alle kringelkroge i deres firma, men de kan alligevel komme til kort, når virksomheden bliver for stor, når der skal træffes langsigtede beslutninger, eller noget andet som ikke lige passer i deres metier.

For Tommy Petersen, medejer og direktør i HP Elektronik Montage, var det ønsket om at skabe gennemsigtighed, så firmaet i Ballerup engang i fremtiden lettere kan overdrages til nye ejere, der førte til det store bestyrelses-spring.

Det startede med en direktør 
I HP Elektronik Montage startede det i 2013. Da Tommy Petersen og hustruen Hanne ansatte en direktør i firmaet, fandt de ud af, at de havde det fint nok med at give noget af ansvaret fra sig. Næste trin blev selve beslutningen om at etablere en professionel bestyrelse med folk udefra. Med hjælp fra netværk og kontakter kom de to ejere i kontakt med Tau Steffensen, der endte med at blive formand for den nye bestyrelse.

Tommy Petersen er ikke i tvivl om, at der er én klar risiko, når et firma som hans etablerer en professionel bestyrelse: Ejeren selv. For man skal være klar til at giv slip, lyder visdomsordene. For så giver man også slip på byrder:

- Bevidsthed om at muligheden for at maksimere værdien af den baby, man har i hånden, skal være der, slår Tommy Petersen fast og sammenligner det med at søge råd hos en advokat, en revisor eller en anden rådgiver. Med fast, regelmæssig gang i virksomheden har en bestyrelsesformand bare ekstra indsigt i, hvad der rent faktisk foregår i virksomheden.

Værdien opstår mellem møderne 
Samarbejdet i HP Elektronik Montages bestyrelse samt mellem den og ledelsen formaliseret og en opgaveliste nedfældet på papir, straks efter bestyrelse var blevet nedsat. Så kom arbejdet komme på skinner. På fire faste årlige møder bliver problemer og udvillingen af selskabet drøfet. Det er den formelle del. Reelt er det meget mere hands on, og Tau Steffensen er i løbende dialog med ejerne. For, som bestyrelsesformanden formulerer det, er det alt det mellem møderne, der giver værdi.

- Succeskriteriet for professionelt bestyrelsesarbejde i et lille firma er, at det er meget hands on, så ejerlederen kan stå på baglinjen. Det skal begge parter være klar på, siger Tau Steffensen.

Resultaterne er ikke udeblevet. Eksempelvis har han selv været styrmand på den ISO 9000 certificering, elektronikfirmaet har opnået.

Før var det mere hånden til munden
Med planen i hånden er der de seneste år ryddet op, skabt overskud og etableret helt nye grene i organisationen. For selvom det kostede på den korte bane, har strategien gjort det lettere at skimte resultaterne i horisonten.

Langsigtet arbejde, planlægning og systematisering er også blevet en helt anden del af den ledelsesmæssige hverdag, forklarer Tommy Petersen. Samtidig er [i]alt[/i] nu skrevet ned.

- Du skal tænke ud  af boksen. Så bliver man tvunget til at forklare sig og se nye veje. Vi er blevet opdraget til at tænke strategisk. Før var det mere hånden til munden, siger Tommy Petersen.

Ikke for de mindste
Lyksalighederne til trods vil hverken Tommy Petersen eller Tau Steffensen anbefale alle virksomheder at give sig i kast med det professionelle bestyrelsesarbejde.

For det kræver ikke kun ejerens velvilje. Økonomisk koster det også, så selvom det er at betragte som en investering mere end en omkostning, skal virksomheden have en vis størrelse. Ellers giver det ikke mening.

- Op til 10-15 medarbejdere var vi en succes, og jeg troede ikke, at nogen kunne lære mig noget! I dag ville vi ikke kunne klare det, vi gør, uden sparringen, slutter Tommy Petersen. 

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079