23948sdkhjf

Danske droner skal finde miner fra 2. verdenskrig

Sky-Watch har sammen med DTU Space udviklet en drone til magnetisk kortlægning. Nu skal den gøre minerydning i gamle krigszoner billigere, hurtigere og mindre farlig

- Sky-Watch har netop færdigudviklet en unik drone, Smart UAV’en, som kan lette og lande lodret, men ellers flyver som et normalt fly. Det bliver den første drone i verden, der skal flyve med en såkaldt ”magnetometer-bird”, forklarer seniorforsker Arne Døssing, DTU Space, som står i spidsen for et nyt projekt, der skal gøre det hurtigere og mere præcist at finde gamle miner.

Den i projektet udviklet ”magnetometer-bird” er en specialudviklet ramme, der skal hænge 5-10 meter under dronen. Herpå skal ultrafølsomme magnetometre fastgøres.

- Som noget nyt vil den præcise positionering af ”birden” ske via ”remote sensing”-udstyr, som bliver placeret i selve dronen og ikke i birden, som normalt. Den magnetiske afsøgning efter gamle miner er nemlig afhængig af at foregå i kort afstand fra overfladen, med data om præcis position og med så få magnetiske forstyrrelser fra andre instrumenter og den flyvende drone som muligt, siger Arne Døssing.

Fakta - UAV-QMS

Officiel titel: UAV-QMS (Long range Unmanned Aerial Vehicle for high-Quality Magnetic Surveying)

Samlet budget: 16 mio. kr.

Innovationsfonden: 11 mio. kr.

Varighed: 4 år

Udviklingen og afprøvningen af magnetometerdronen sker af forskere fra DTUSpace i samarbejde med den danske dronevirksomhed Sky-Watch samt en række parter, der alle er interesserede i at anvende den nye teknologi. Det er Dong Energy, som etablerer mange nye havvindmølleparker, Geo, der gennemfører geotekniske undersøgelser i forbindelse med bl.a. havvindmølleparker samt Søværnets Minørtjeneste, der ofte står for det farefulde hverv med at fjerne eller uskadeliggøre minerne.

Mere præcist, hurtigere og mindre farligt 

Alene i Danmark anslås det, at flere end 40.000 ikke-eksploderede miner fra 2. verdenskrig ligger gemt i havet og på land. Det er ressourcekrævende at fjerne disse miner, før der eksempelvis skal etableres strømkabler til nye havvindmølleparker.

Miner er ofte fremstillet af stål, der er magnetisk. Afsøgning efter miner foregår derfor ofte med ”magnetometre”, det vil sige instrumenter, der kan måle bittesmå afvigelser i magnetismen i undergrunden.

- Vores drone og dens unikke magnetometeropsætning vil gøre minerydningen mere præcis end den nuværende afsøgning, som foregår ved hjælp af terrængående køretøjer på land, mens der anvendes specialdykkere i nær-kystområdet. Vores magnetometerdrone vil kunne afdække både land og nær-kystområdet og dermed også minimere risikoen for de involverede personer, fortæller seniorforsker Arne Døssing.

Kan give dansk føreposition på magnetisk kortlægning
Den nye teknik, der i de kommende fire år skal udvikles og testes bl.a. ved Vadehavet samt i nær-kystområdet ud for Østengland, vil kunne erstatte eksisterende dyre og ineffektive teknologier og potentielt gøre Danmark til verdensførende inden for magnetisk kortlægning af undergrunden.

- Det globale marked for fleksibel, effektiv og præcis kortlægning af bl.a. miner, militært affald og mineraler er stort, så danske virksomheder får med projektet mulighed for en unik fremtidig position, siger Arne Døssing, der regner med, at den nye magnetometerdrone typisk kan reducere udgifterne og tidsforbruget til magnetisk kortlægning med mere end 50 procent.

Magnetometerdronen vil også blive testet i Grønlands fjelde i forbindelse med afsøgning af mineralforekomster samt fra skib til diverse maritime undersøgelser. I begge tilfælde vil der især gøres brug at dronens evne til at lande og lette lodret.

Projektdeltagere

DTU Space står i spidsen for det nye droneprojekt. Projektet ledes af seniorforsker Arne Døssing fra Geomagnetismegruppen i tæt samarbejde med forsker Jakob Jakobsen fra Geodæsigruppen.  Ultimativt håber DTU Space ud over at kunne bruge magnetormeterdronen til afsøgning af miner og mineraler i undergrunden, også at kunne bruge den til magnetisk kortlægning af det Arktiske Ocean nord for Grønland.

Sky-Watch er den primære projektpartner til DTU Space. Sky-Watch har sammen med DTU Space stået for udviklingen af dronen, som skal bruges og modificeres i projektet. Virksomheden har derfor indgående kendskab til dronens hardware og software og kan dermed bidrage til at specialisere dronen til magnetisk kortlægning.

Geo er en dansk geoteknisk virksomhed med 200 ansatte. Geo skal assistere ved diverse afprøvninger af dronen i felten og stiller desuden et skib til rådighed til den sidste feltkampagne, som udelukkende skal ske fra skib.

Dong Energy vil i dette projekt vejlede om dataindsamling i forbindelse med minerydning og vil så fremt det passer ind i deres egne planer stille en kommende lokalitet for opstilling af havvindmøller ud for Østengland til rådighed for projektet til test af dronen.

Søværnets Minørtjeneste er specialiserede inden for minerydning. Tjenestens opgave i projektet er primært at bidrage til at definere og opsætte realistiske testområder for dronen, bl.a. med nedgravning af testminer.  

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143