23948sdkhjf

Danske brændselsceller sætter rekord

Danish Power Systems syd for Helsingør har sammen med partnere på bl.a. DTU præsteret noget ganske særligt

- Vi er meget stolte og glade her i Kvistgaard i disse dage, udtaler administrerende direktør Hans Aage Hjuler fra Danish Power Systems.

Brændselcelle-virksomheden har i samarbejde med bl.a. DTU Energi og University of Chemistry and Technology i Prag i Tjekkiet vist de hidtil bedste resultater i forbindelse med levetider for høj temperatur polymer brændselsceller (HTPEM).

Tonny Jacobsen, der er PhD-studerende på DTU, har målt en nedbrydning på kun en halv mikrovolt pr. time i en test på mere end 9.000 timer. Det svarer til 0,00008 procent. 

Dansk teknologi og brændstof

De meget lave nedbrydningsrater er uhyre vigtige for de kommercielle energisystemer, der er på vej til markedet. Systemerne baseres på celler fra Danish Power Systems, der sammen med andre komponenter bygges sammen i et system kaldet ”stakke”. Systemet bruger methanol (træsprit) som brændstof.

Methanol er billigt at fremstille og kan udvindes ud fra bioressourcer. Her samarbejder Danish Power Systems med virksomheden SerEnergy i Aalborg - støttet af Energistyrelsen under EUDP-programmet. Også her er der vist meget lave degraderingsrater i stakke fremstillet på Danish Power Systems’ celler. 

Endnu bedre resultatet på vej

Samme type brændselscelle fra Danish Power Systems er i øjeblikket under test i Tjekkiet ved en endnu højere strøm end på DTU. Cellen kører stadig og har nu passeret 13.000 timer med en nedbrydning på kun fire mikrovolt pr. time. Det svarer til 0,0007 procent.

Testen i Tjekkiet er en del af det succesfulde EU-projekt CISTEM, som er koordineret af den tyske forskningsinstitution Next Energy i Oldenburg nær Bremen. 

Mod et gennembrud med hastige skridt

Virksomheden har de seneste år satset intensivt på at øge eksporten af brændselscelle-produkter, hvor de har succes med fremstillingen af den særlige højtemperatur-plast, der indgår i cellerne - og som kun ganske få virksomheder i verden mestrer. Teknologien er nu så moden, at en egentlig kommercialisering er rykket meget nærmere. 

- Denne verdensrekord er en milepæl i vores arbejde hen mod en kommercialisering. Fordelen ved både brint og methanol er, at systemerne kan lave elektricitet stort set uden forurening – og på brændsler fremstillet af ’grønne’ materialer, fortæller Hans Aage Hjuler, som mener, at den holdbarhed, rekorden er udtryk for, at teknologien hastigt nærmer sig et gennembrud for produktion i stor skala.

Den øgede eksport kombineret med tilgangen af flere og flere forskningsopgaver for såvel danske som udenlandske virksomheder har gjort det nødvendigt for Danish Power Systems at investere i ansættelse af flere medarbejdere samt nye arbejds- og produktionsfaciliteter i Kvistgaard, der blev indviet i august måned.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078