Vil skabe robot med blød hånd
Et menneskes hånd kan gribe en 30’’ fladskærm fra et samlebånd, vende skærmen om, åbne et batteridæksel, gribe et batteri i en kasse og montere det i skærmen. Det viser, hvor fleksibel en menneskehånd er. En robot ville aldrig kunne løse opgaven. Ikke endnu.
Der findes i dag en robotgriber, der kan gribe et batteri, hvis det ligger på en på forhånd defineret måde. Robotten kan også skifte til en anden griber, der kan løfte fladskærmen og vende den, men må så skifte til en tredje griber for at åbne batteridækslet. Dermed vil opgaven for en robot blive langsom, dyr og kompleks.
Hvis der fandtes en robotgriber, der var tæt på at have en hånds fleksibilitet, ville antallet af ensformige opgaver, der kunne automatiseres med robot, vokse voldsomt. Hvis griberen samtidigt ikke var ekstremt dyr, ville der være et stort marked for den.
Kombinerer man en sådan hybridgriber med de nye avancerede visionsystemer, der kan finde emner, der ligger tilfældigt i kasse, vil der kunne løses et meget stort antal automatiseringsopgaver, der i dag klares af operatører. En yderligere gevinst er, at mange af disse opgaver, der i dag klares manuelt, medfører nedslidning, eller de sendes ud til lande uden for Europa, hvor omkostningerne er lave.
En dansk projektgruppe har præsenteret et projekt, hvor der skal udvikles en fleksibel griber – kaldet hybridgriberen, og Højteknologifonden har besluttet at yde støtte til projektet. Det involverer mange udviklingsområder, og der skal udvikles helt nye mekaniske systemer, enheder og styringsteknologier. Projektgruppen består af partnere, der har stor erfaring i udvikling inden for hver deres område:
Teknologisk Instituts robotcenter har stor viden om strategien ved indførelse af nye robotløsninger i dansk industri, Eltronic har stor praktisk erfaring med automatisering af komplekse opgaver med robot, Kaj Verner Madsen har stor erfaring med programmer til styring af avancerede værktøjer, Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet ved Syddansk Universitet udvikler fremtidige robotter og tilhørende enheder, og endelig har Schunk Intec stor viden om markedets behov i Europa.
Højteknologifonden støtter opgaven med 5 mio. kr. af det samlede budget på 9 mio. kr. i de tre år, udviklingsprojektet er planlagt til at vare.
Kilde: Højteknologifonden - http://www.hoejteknologifonden.dk