23948sdkhjf

Rambøll flytter verdens største teleskop mellem kontinenter

Intet er overladt til tilfældighederne, når mega-teleskop skal flyttes fra Europa til Chile
European Extremely Large Telescope er planlagt til at være færdigt i 2024 og bliver verdens største teleskop til en pris på 8 mia. kr. Over 900 spejle på op til 4,5 meter i diameter, og en række følsomme instrumenter skal transporteres fra fabrikker i hele Europa til en bjergtop i Chile.

Terje Norddal og Håvard Gaustad Harbo har lagt den strategiske plan for flytningen af alle delene fra Europa til Chile. De to er logistikeksperter i Rambølls afdeling for forretningsudvikling og logistik i Trondheim.

Avanceret teknologi
Med teleskopet vil astronomer kunne se galakser over 13 milliarder lysår ude i rummet, og de vil kunne bruge teleskopet til at kigge efter liv på planeter omkring andre stjerner i vores egen galakse, Mælkeve-jen.

Selve kuplen omkring teleskopet vil være næsten 100 meter i diameter og på størrelse med Colosseum i Rom. Primærspejlet er 39 meter i diameter, og vil bestå af 798 skrøbelige sekskantede spejle, der er ekstremt sårbare over for ændringer i temperatur og mekaniske stød. De vil i fremtiden indfange lige så meget lys som alle verdens teleskoper til sammen.

- Det der gør spejlene ekstra skrøbelige er, at der er så meget glas i dem. Glasset er poleret ned til nanometer-niveau. Der skal kun lidt til for, at de er helt ødelagt, og det tager adskillige år at producere dem, siger Terje Norddal fra Rambøll.

Terje Norddal og Håvard Gaustad Harbo har nu færdiggjort en rapport om, hvordan udstyret rent logistisk skal transporteres fra Europa til den 3700 meter høje fjeldtop i Atacamaørkenen nord for Chile.

- Når udstyret skal transporteres, skal det pakkes korrekt, transporteres med det rigtige transportmiddel og betjenes korrekt. Noget af det vil blive transporteret med skib, de mest sårbare dele skal transporteres med fly, forklarer Terje Norddal.

Ingen hverdagsopgave
Den største udfordring for de to logistikeksperter har været at få overblik over omfanget af komponenter.

- Programmet består af mange spillere, og mange af hovedkomponenterne er knap nok kommet på tegnebrættet endnu. En stor del af opgaven har derfor været at sætte os ind i, hvordan sådan et teleskop fungerer, siger Håvard Gaustad Harbo.

- For os teknisk interesserede, har dette været en stor bonus. Transport af sådanne konstruktioner over land, vand og i luften er i sig selv meget avancerede operationer. At få lov at være en brik i det puslespil er ikke hverdagskost for en konsulent, fortsætter han.

Selve flytningen vil begynde i 2020.

Rambøll er også bygherrerådgiver for European Southern Observatory (ESO), og skal bistå ESO i at sikre, at hele byggeprojektet af teleskopet forløber efter planen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109