23948sdkhjf

Robot reducerer medicinfejl med 80 procent

Med Automatisk Medicindosering er patientsikkerheden blevet større på Aarhus Universitetshospital. Det viser et nyt studie
Sikker og effektiv medicinering handler om, at den rigtige patient får den rigtige medicin i den rigtige dosis på det rigtige tidspunkt.

Desværre sker der af og til fejl. Fejl, som kan være svære at komme udenom, for mennesker begår fejl.

Men hvad hvis nu den menneskelig håndtering af medicinen er reduceret til et minimum?

En ph.d.-studerende fra Aarhus Universitetshospitals hospitalsapotek har forsket i "Sikker og effektiv medicinering på fremtidens hospitaler" - og resultatet er klart: Medicinfejl reduceres, og patientsikkerheden øges signifikant, hvis der indgår færre menneskelige "stop" på medicinens vej fra lægens ordination til patientens indtagelse.

På Aarhus Universitetshospital har man i årevis arbejdet med automatisk medicindosering, der blandt andet inkluderer dosispakket medicin til patienterne med hjælp fra en robot.

Fordel bebekræftet
Hidtil har automatisk medicindosering kun skønsmæssigt haft effekt. At effekten nu er evidens-baseret understøtter blot Region Midtjyllands beslutning om, at automatisk medicindosering skal udrulles på alle relevante afdelinger på Aarhus Universitetshospital.

Det vurderer projektleder og ph.d.-studerende Bettina Wulff Risør, der står bag forskningsprojektet "Sikker og effektiv medicinering på fremtidens hospitaler".

Aarhus Universitetshospital havde i sin tid taget en beslutning om, at man overordnet set gerne ville sikre klargjort medicin - men uden at have lagt sig fast på hvordan.

Således har Hospitalsapoteket Region Midtjylland afprøvet tre forskellige koncepter for at finde det mest egnede til at højne effektiviteten, mindske ressourceforbruget og øge sikkerheden.

Automatisk medicindosering har ifølge evalueringen vist sig at være fordelagtig.

- Robotten har været i drift siden 2003. Men den har kørt på cirka 25 procent af dens formåen. Men nu er teknologien blevet bedre, og der er evidens for sikkerheden. Ledelsen på Aarhus Universitetshospital har derfor besluttet, at robotten i 2017 skal køre 100 procent, forklarer Bettina Wulff Risør.

Mere tid hos patienten
Evalueringen tyder på, at der med automatisk medicindosering bruges mindre tid i medicinrummet og mere tid hos patienten.

- Fordelene ved automatisk medicindosering er mange og talrige: Den største gevinst er efter min vurdering patientsikkerheden. Risikoen for kliniske medicinfejl kan reduceres med op til 80 procent, siger Bettina Wulff Risør, der er fysioterapeut af uddannelse.

Det er relativt mange medicineringsfejl, der dermed kan undgås: En dansk undersøgelse af medicineringsfejl (2003) fandt fejl i 41 procent af medicindoseringen. Den hyppigste fejl er, at patienten får forkert dosis medicin.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078