23948sdkhjf

Dansk elektronik-forskning tiltrækker internationale firmaer

Nøglepersoner fra virksomheder i Japan, Kina, Tyskland, Italien og Sverige var med, da fem års resultater af forskning i pålidelige effektelektronik blev præsenteret
Det strategiske forskningscenter CORPE (”Center for Pålidelig Effektelektronik”) skal fremskynde overgangen til mere vedvarende energi ved at udvikle den nødvendige billige og pålidelige effektelektronik. En af kongstankerne er at se på produkters samlede levetid, fordi prisen fx kan holdes nede ved at designe dem til ”kun” at indfri forventningerne i stedet for til at holde længst muligt.

Centrets resultater er skabt på basis af en 90 millioner kroner stor investering fra Innovationsfonden, Det Obelske Familiefond og de deltagende virksomheder. Det har sikret energiforskerne og deres industripartnere støt stigende opmærksomhed i CORPE’s første fem års levetid:

- Tilstrømningen af internationale virksomheder er et udmærket mål for, hvor godt vi har klaret os, og hvor anerkendte vi er blevet. Der er også flere og flere danske virksomheder, som vil samarbejde med os. De kommer, fordi her både er interessante folk at snakke med og gode testfaciliteter. Begge dele er relevant for deres produkter og konkurrenceevne, fortæller forskningscentrets leder, professor Frede Blaabjerg fra Institut for Energiteknik.

En af centrets vellykkede modeller for industrisamarbejde er netop udveksling af folk, så virksomhedernes ansatte kommer på månedlange ophold på universitetet, mens forskerne tager turen den modsatte vej ud i industrien. Mange af de ph.d.-studerende, som afslutter deres forskeruddannelse i CORPE-regi, ryger også direkte videre til virksomheder.

Materialer i fokus
Gæsterne fra hele verden blev budt velkommen til Aalborg Universitet af dekan Mogens Rysholt Poulsen. Fra nytår står han i spidsen for det nye Ingeniør- og Naturvidenskabelige Fakultet på AAU, hvor energiforskningen bliver forankret. Den kommende chef løftede lidt af sløret for, hvad samarbejdspartnerne har i vente.

- Vi kan kun klare os, hvis vi har stærke bånd til omverdenen, så det er meget tilfredsstillende for mig at se så mange udefra og fra industrien. Vores ambition er at etablere nogle centrale omdrejningspunkter på universitetet, som giver os mere styrke internt, samtidig med at det gør os endnu mere interessant for omverdenen. Et af dem bliver materialer og materialevidenskab, hvor vi samlokaliserer forskere og infrastruktur fra energiteknologi, effektelektronik, mekanik & industriel produktion samt business og matematik, bebudede Mogens Rysholt Poulsen.

Fakta
• Forskerne i CORPE (Center Of Reliable Power Electronics) beskæftiger sig med pålidelig effektelektronik, som havner i vindmøller, solceller og brændselsceller samt i forbrugerudstyr af enhver art. Effektelektronik er en nøgleteknologi i overgangen til bæredygtig energiproduktion, fordi den bruges til at omsætte elektrisk energi fra én form til en anden. Det er afgørende i forbindelse med energiproduktion fra solceller og vindmøller, men teknologien kan også bruges til at hente store energibesparelser i elektriske forbrugerapparater.

• Centret forsker i modellering af pålideligheds-aspekter på komponent-, apparat- og systemniveau. Resultatet er design- og testværktøjer, som effektelektronik-industrien kan anvende til deres fremtidige apparater.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094