23948sdkhjf

DTU får del i 20 millioner til nye forskningsfaciliteter

20 millioner til nye forskningsfaciliteter inden for kvanteteknologi på KU og DTU
Kvanteteknologi rummer mange muligheder for udvikling af ny teknologi som eksempelvis computere med hidtil uset regnekraft, ekstremt følsomme sensorer og energisparende teknologi. Det store udviklingspotentiale kræver dog en tilsvarende stor investering i nye forskningsfaciliteter. Det skriver DTU på sin hjemmeside.

DTU får med den nye bevilling en såkaldt "dilution fridge". Det er en fryser, som kan køle ned til så lave temperaturer, at mekaniske objekter bringes i en kvantetilstand uden vekselvirkninger med omgivelserne – og dermed kan bruges til kvantekommunikation og som kvantesensorer.

DTU's særlige ekspertise er netop inden for kvantekommunikation (specielt kvantekryptografi), kvantedatabehandling og kvantesensorer. Universitetet har derudover fokus på kvante-engineering og uddannelse af fremtidens kvanteingeniører.

- Installationen af ny infrastruktur har meget stor betydning for den kvanteteknologiske dagsorden på DTU. Kvanteteknologi er et område med ekstremt stor international bevågenhed og er et højt prioriteret forskningsfelt på DTU, der ekspanderer i disse år, siger professor Ulrik Lund Andersen, der er ansvarlig for den nye infrastrukturinstallation på DTU.

- I den sammenhæng kan jeg dog ikke lade være med at pointere, at det er nødvendigt med mange flere installationer, hvis vi globalt skal være med helt i front og sikre nye danske virksomheder og arbejdspladser, som uddannelses- og forskningsministeren ønsker at opnå med bevillingen. For udviklingen går stærkt på dette område.

I alt fire danske universiteter er involveret i projektet ved navn QUANTECH, og de medfinansierer med et tilsvarende beløb, så etableringen af nye forskningsfaciliteter på henholdsvis KU og DTU samlet forventes at beløbe sig til knap 41 millioner kroner. De deltagende universiteter er udover DTU Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet

Uddannelses- og Forskningsministeriet finansierer QUANTECH med midler fra Puljen til Forskningsinfrastruktur 2016.

Kilde: DTU - http://www.dtu.dk

Læs mere om: DTU
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094