23948sdkhjf

Millionbeløb til gavn for sensorer og computerteknologi

Medvind til nye forskningscentre med avancerede instrumenter, der skal styrke dansk forskning i kvanteteknologi
Danmark har en stærk position indenfor kvanteteknologi med forskere, som er blandt de førende i verden. For at styrke den danske forskning har Styrelsen for Forskning og Innovation bevilget 20 millioner kroner til et nyt center, QUANTECH, som skal opbygge en forskningsinfrastruktur bestående af en facilitet med instrumenter til fremstilling af fotoniske og elektroniske kvantekomponenter.

- Vi har modtaget store bevillinger til forskning i kvantefysik, og det har ført forskningen rigtigt langt. Men
Forskning i kvantefysik
Kvantefysik beskæftiger sig med stofs egenskaber på atomart niveau. Gennem årtiers grundforskning har forskerne fået så meget styr på kvantefysikkens sære fænomener, at de arbejder på at udnytte kvantemekanikkens unikke egenskaber til fundamentalt nye praktisk anvendelige produkter og en lang række muligheder for ny teknologi.

Forskningsområderne spænder bredt, og der er fantastiske fremtidsperspektiver for kvanteteknologi til for eksempel lynhurtige computere med hidtil uset regnekraft, datakommunikation som ikke kan aflyttes og ultrafølsomme sensorer til diagnostisering af forskellige sygdomme ved ekstremt præcise målinger af for eksempel elektriske impulser i hjernen
forskningsbevillinger gives først og fremmest til at ansætte forskere, og hvis vi skal udvikle ny teknologi, har vi også brug for midler til udvikling og fremstilling af udstyr. Det er derfor af stor betydning, at vi nu har fået bevilget 20 millioner kroner fra Styrelsen for Forskning og Innovation til et nyt center, QUANTECH, som netop skal bruges til udvikling og fabrikation af komponenter til fremtidens teknologi, fortæller lektor Søren Stobbe fra forskningsgruppen Kvantefotonik på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.

Forskningen i kvantefysik foregår på Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, DTU, Syddansk Universitet samt på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. Det nye center, QUANTECH skal primært ligge på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet samt med en mindre afdeling ved Danmarks Tekniske Universitet, DTU.

De fire universiteter medfinansierer med et tilsvarende beløb, så etableringen samlet forventes at beløbe sig til knap 41 millioner kroner.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125