23948sdkhjf

Danmark tilslutter sig nye ESA-programmer

Dansk deltagelse i flere rumbaserede klimaprogrammer, i det videnskabelige arbejde på den internationale rumstation samt det europæiske Mars-program, herunder en robotmission til Mars.
Danmark har i forgårs onsdag den 26. november ved Den europæiske rumorganisation ESA’s konference i Haag i Holland tilmeldt sig en række nye og løbende rumprogrammer.

– Det er godt, at vi allerede nu kan se globaliseringspenge komme i arbejde i konkrete projekter og programmer, der indenfor en overskuelig årrække vil give nye og spændende forskningsresultater. Rumbaserede observationer er en generel forudsætning for vores forståelse af klimaforandringer og konsekvenserne af disse forandringer, siger videnskabsminister Helge Sander.

Mest interessant for Danmark er tilmeldingen til programmet ELIPS (European Programme for Life and Physical Sciences) med 69 mio. kr. Med tilslutningen til programmet er der banet vej for udvikling og placering af et dansk atmosfæreobservatorium, kaldet ASIM, udvendigt på den internationale rumstation ISS.

Et markant løft for dansk rumfart
Direktør for DTU-Space Eigil Friis-Christensen, der også er formand for sammenslutningen af danske rumforskningsinstitutioner og rumfartsvirksomheder i Dansk Rumkonsortium, udtrykker tilfredshed med regeringens prioritering af de danske rumfartsbevillinger.

– De nye midler vil give danske forskere og virksomheder helt nye muligheder for at få indflydelse på ESA’s programmer og medføre et markant løft for dansk rumfart inden for klimaovervågning og -forskning, siger Eigil Friis-Christensen.

Blandt de øvrige ESA-aktiviteter, som Danmark tilmeldte sig under konferencen, er blandt andet den fortsatte udbygning og udnyttelse af den internationale rumstation ISS. Danmark vil over de næste fem år bidrage med ca. 100 mio. kr. til rumstationen, herunder til fortsat videnskabelig udnyttelse af det europæiske rum-laboratorium Columbus. Endvidere har Danmark afsat 20 mio. kr. til deltagelse i ESA’s udforskning af Mars, herunder en planlagt robotmission til Mars i 2016.

Danmark opretholder samtidig niveauet for deltagelsen i ESA’s teknologi- og telekommunikationsprogrammer og fortsætter samtidig den danske deltagelse i udviklingen af nye europæiske løfteraketter og næste generation af satellitnavigationsteknologier.

Kilde: Videnskabsministeriet - http://www.vtu.dk

Læs mere om: esa
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078