Ny ITU-professor vil gøre robotterne menneskevenlige
Vi skal gentænke måden, vi bygger robotter på, så de bliver bedre til at interagere med os mennesker, mener Kasper Støy, der er nyudnævnt professor i robotteknologi og kunstig intelligens på IT-Universitetet.
Fredag den 7. oktober holder han tiltrædelsesforelæsning om, hvordan fremtidens robotter kan bygges på nye måder, der gør dem bedre egnede til at løse opgaver i for eksempel plejesektoren.
- Der er et mismatch mellem, hvordan robotter er bygget i dag, og hvad vi gerne vil bruge dem til. Robotter findes typisk i en industriel sammenhæng, og de er præcise og hurtige, men også tunge og farlige. I dag begynder vi at ville have robotterne til at hjælpe de ældre eller udføre opgaver i børnehaver, og her kommer industrirobotten ikke til at fungere, fortæller Kasper Støy.
- Vi står et sted, hvor teknologien muliggør en masse ting, men det ikke hjælper så meget, hvis ikke robotten fysisk passer ind i et samarbejde med mennesker. Elementer af de robotter, vi laver i dag, bygger på 1800-talsteknologi – for eksempel metalstænger og tandhjul. Vi skal frem til en anden måde at bygge robotter på, fortsætter han.
Vævede og flettede robotter
Kasper Støy og hans kollegaer i Robotics, Evolution and Art Lab på ITU ser potentiale i soft robotics, et spirende felt hvor man eksperimenterer med at bygge robotter i bløde materialer som silikone. Det kræver helt nye produktionsmetoder.
- Vi kunne godt tænke os at væve, strikke eller flette robotkroppe, som får en struktur, vi mennesker vil have det godt med at omgås, som er lette, og som er lavet af materialer, der ikke gør skade, hvis man støder ind i dem, fortæller Kasper Støy.
Han forestiller sig, at man i fremtiden vil kunne kombinere materialer med forskellig hårdhed og tilpasse robotkroppene til netop de opgaver, de skal løse, fremfor altid at vælge de traditionelle materialer.
- Drømmen er at lave en helt ny måde at bygge robotter på som et alternativ til de klassiske metalskelet-systemer, afslutter Kasper Støy.