23948sdkhjf

Robotter får øjne

Udnyttelse af visionteknologi skaber bedre samarbejdsmuligheder mellem ansatte og deres robotkolleger
Teknologisk Institut har netop afprøvet en robotløsning, hvor visionteknologien, der udgør robotternes øjne, er blevet testet i en robotcelle.

- Det nye ved den her robotcelle er, at vi har fokus på den tætte integration med det avancerede vision og eksisterende standardkomponenter som for eksempel den fleksible rysteføder, vi bruger, fortæller projektleder og robotekspert Rasmus Hasle Andersen fra Teknologisk Institut og fortsætter:

Oven på det har vi lagt et instruktionsmodul, så det er nemt at fortælle systemet, at det er et nyt emne, der arbejdes på, samt man nemt kan instruere, hvordan det detekteres og efterfølgende opsamles.

Robotløsningen er skabt i projektet LIAA – en forkortelse af Lean Intelligent Assembly Automation – og er et EU-finansieret, tværnationalt forskningsprojekt med det formål at udvikle et framework, som gør det muligt for menneskelige medarbejdere at udføre arbejdsopgaver i tæt samarbejde med deres fleksible robotkollegaer.

Løsningen er efterspurgt af blandt andre slovakiske Spinea, som fremstiller gear til eksempelvis Kuka-robotter, og løsningen skal nu testes på fabrikken i Slovakiet, fortæller Rasmus Hasle Andersen til Automationsfokus.

- Den her teknologi kan bruges i mange forskellige funktionsscenarier, både i scenarier hvor vi har fuldstændig manuel produktion i dag, men hvor der er en høj grad af varierende produktion. Så snart der er et krav om fleksibilitet, så har automation ofte været en begrænsende faktor, men ved at muliggøre oplæringen af nye emner, så kan vi pludselig bruge den her teknologi i en fleksibel produktion, forklarer Rasmus Hasle Andersen.

Vision på omgangshøjde med robotteknologi
Teknologisk Institut arbejder hele tiden på at udvikle nye metoder, teknologier og integrere eksisterende teknologier i nye innovative robotløsninger.

- Med den her robotløsning viser vi, hvordan vi nemt kan integrere ny teknologi i en eksisterende platform. Vi har længe på Teknologisk Institut arbejdet med vores Robot CoWorker-platform, som gør det nemt at integrere eksisterende teknologi til at løse nye og komplicerede processer, forklarer Rasmus Hasle Andersen.

Fordi det nu i højere grad er muligt at bruge den samme robot til at producere flere forskellige produkter, og det samtidig kan lade sig gøre for de menneskelige medarbejdere at styre og arbejde sammen med robotten, kan det betale sig at investere i en robot med visionteknologi.

- Nu giver det mening for danske virksomheder at investere i den samlede pakke af vision og robotteknologi, fordi vision nu også har de samme fleksible muligheder som robotteknologi har haft i de seneste par år, fortæller Rasmus Hasle Andersen.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094